Årets spill for barn

Det har tatt ett år for et barnespill å komme til Xbox 360. Den som ventet på noe godt, ventet ikke forgjeves.

18.09.08 11:40

(Spillmagasinet): Spill for barn er en vanskelig greie. Stort sett kan man dele spillene i to kategorier: De som er basert på en film, tegneserie eller tv-serie og de spillene som skal være pedagogisk lagt opp.

Noen få ganger finnes det spill som glimter til i disse to kategoriene, men for ofte er det for dårlig utført.

Video:Se traileren til spillet.

Se alle bildene fra spillet i bunn av artikkelen.

Årets barnespill

Det er alt for sjeldent at spill lages på barns premisser. «Viva Piñata» er et herlig og vidunderlig unntak.

Etter første innlasting på Xbox 360 og i flerfoldige dager etter har vår niårige spillanmelder, Martine, vært travelt opptatt med det vi ikke kaller annet enn årets spill for barn.

Spillet går ut på å lage piñataer. For deg som ikke er helt inne i meksikansk godteritradisjon er dette en slag gipsdyr man fyller med masse godteri som barn slår på. I dette spillet skal du lage en hage hvor disse piñataene kan vokse.

Foreløpig har Martine klart å gro fram noen og tyve forskjellige arter, men spillet lover at det er over tre ganger så mange.

«Spillet er morsomt for de som er voksne også»

For at disse godteridyrene skal vokse opp må man bygge flørtereder hvor to og to kan møtes for å bli flere (det hele svært humoristisk lagt opp), man må sørge for at de har den rette maten og i tillegg passe på at ingen av de slemme dyrene spiser de snille.

Pedagogisk utmerket

Pedagogisk sett er spillet utmerket. For det første er hele spillet oversatt til norsk slik at det er enkelt å forstå, og for det andre er det en læringskurve som vil være akkurat passe for alle mellom 9 og 90.

For her kommer nemlig et poeng - spillet er morsomt for de som er voksne også. Så selv om undertegnende stefar ikke fikk lov til å spille «Gears of War», men måtte spille litt «Viva Piñata» i stedet ble det ingen tårer av den grunnen.

I tillegg er det faktisk slik at barn vil lære noe av spillet. Man må sørge for en økologisk balanse i spillet, rydder man ikke vil ikke piñataene flytte inn og man må sørge for at de har det bra ved å vanne blomster og trær. Det hele er vakkert gjennomført.

Vinnende grafikk

Spillet har muligens ikke en revolusjonerende grafikk - men er så søtt og gjennomført at det er en vinner likevel.

Vi kan kanskje tro at spillet appellerer mest til unge gutter opp til 9-10 år og jenter i en litt videre aldersspenn, men nok en gang - dette spillet likte også flere i familien.

Julegaven er klar

En klar, klar anbefaling til juletreet - og en selvfølgelig unnskyldning for far: «Ja, men se bare her - dette spillet er jo både pedagogisk og bra for barna våre, derfor kjøpte jeg en Xbox 360 til familien til jul» - og så kan du la være å nevne innkjøpet av «Gears of War» ved siden av.

Les flere spillsaker på våre spillsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.