I denne saken forsøker Nettavisen å oppsummere Twitter-året 2021, med de mest minneverdige, norske Twitter-meldingene gjennom året som gikk.
Vi gledet oss til 2021, men for mange ble det dessverre omtrent like kjipt som 2020, med koronarestriksjoner, nedstengning og fortsatt færre nærkontakter.
En som håpte pandemien var i ferd med å forsvinne helt, i takt med den økende vaksineringen, var FHI-overlege Preben Aavitsland. 6. juni la han ut følgende tweet, der han meldte at pandemien var over:
Meldingen fikk mye oppmerksomhet da den kom ut, men optimismen som mange ble fylt med forsvant dessverre etter hvert.
– Jeg tok feil i at pandemien skulle være helt over. Dette viruset fortsetter å overraske oss. Etter juni kom en ny variant, deltavarianten, som var mer smittsom. Og nå er denne nye omikron-varianten kommet og den ser ut til å være enda mer smittsom igjen, sa FHI-overlegen til TV 2 for et par uker siden.
Twitter-Erna
Tidligere statsminister Erna Solberg var også i vinden på godt og vondt i 2021. Vi begynner med det vonde.
Følgende tweet er fra juni 2020, og sånn sett egentlig ikke kvalifisert til denne 2021-kåringen, men vi inkluderer den med følgende begrunnelse: Den fikk massiv oppmerksomhet først i år.
For å ta det hele kronologisk:
I juni 2020 ble det arrangert Black Lives Matter-markeringer flere steder i landet. Nåværende stortingsrepresentant Marian Hussein (SV) etterlyste daværende statsminister Solberg på markeringen foran Stortinget, men fikk et strengt svar tilbake samme kveld:
– Hvorfor etterlyser du meg? Synes du Norges statsminister skal gå i spissen for å bryte smittevernsreglene? Arrangørene inviterte 50 , jeg forstår manges ønske om å delta, skulle gjerne deltatt. Likevel, tiden vi er i nå ikke en tid for å sette egne ønsker foran felles sikkerhet.
Tiden var ikke inne for statsministeren å bryte koronareglene. Hun ventet heller til februar 2021, da hun spiste sushi på Geilo. Etter dette ble det tidligere svaret hennes rettet mot Hussein likt og delt av flere tusen på sosiale medier.

Erna Solberg og familien brøt smittereglene: – Beklager
Solberg har også fått positiv oppmerksomhet i år. Tidligere i februar meldte Will Ferrell at han hatet Norge gjennom flere reklamefilmer før Super Bowl.
I en av reklamene sa Ferrell: «Jeg vil bestille fire ... nei, fem millioner pizzaer. Ja, med ansjos, og levert til hele Norge. Olaf har en kupong», før han slang på røret og teksten «Hvorfor hater Will Ferrell Norge?» dukket opp.
Solberg benyttet anledningen til å svare:
«Vel, takk Will Ferrell. Jeg liker pizza, men kom igjen, ansjos? Kan vi få ananas i stedet?»
Også den meldingen fikk enorm oppmerksomhet:
Twitter-meldinger som fikk konsekvenser
Det hender at Twitter-meldinger blir til nyheter. Ett slikt tilfelle var da en annonse fra eiendomsutvikleren Atlas Utvikling markedsførte Carl Kjelsens Vei 60 på en litt vel utradisjonell måte:
Daværende KrFU-leder Edel-Marie Haukland sin reaksjon gikk viralt i Norge, og boligbyggerne måtte på banen med sitt tilsvar. De hevdet at de hadde blitt hacket.
Også Twitter-meldinger fra privatpersoner blir til nyhetssaker. Victor Håland hadde delt et skjermbilde av et Nav-brev til en sosialhjelpsøker.
Nav ba i brevet vedkommende om å klare seg uten strøm i over en uke, fordi været innbød til grilling. Brevet ble spredt gjennom Twitter. Deretter kom Nav på banen, bekreftet at brevet var ekte og beklaget. Deretter kunne Håland melde at søkeren hadde fått strømmen tilbake.
Også Twitter-brukeren @DyvekeIrene skapte kraftige reaksjoner på sosiale medier, etter at hun i mars publiserte en Twitter-melding som viste at brusprodusenten O. Mathisen hadde begynt å trykke ord som pekte mot korona-konspirasjonsteorier på flaskene sine.
«Hva er det vi har sagt galt?» lurte brusprodusenten, som i en periode ikke ble solgt i Norgesgruppens butikker etter dette.

Tøyencola-gründer bortvist fra sykehus: – Jeg har aldri påstått at koronaviruset ikke finnes
Vaffelrens
Rense vaffeljernet? Ikke noe problem, trodde Steinar Olsen, og fulgte Elkjøp sin rensevaffeloppskrift – trodde han.
– Det var min feil, jeg brukte for mye vann, sa Steinar Olsen til Nettavisen, etter at over 140.000 personer hadde sett meldingen hans på Twitter.
Det viste seg at Olsen hadde brukt 0,5 liter, og ikke 0,5 desiliter, i rensevaffelen. Mer enn nok til å havne blant årets tweets i Nettavisen.
– Twitter er morsomt altså. Her ryker jeg på en smell når jeg skal rense vaffeljernet mitt og tenker jeg skal glede mine få følgere med min udugelighet. Så er det plutselig over 140.000 som har sett det, oppsummerte Olsen etterpå.
Valgkamp
I valgkampen sendte MDG ut SMS til mer enn 100.000 nordmenn, der de tilbød seg å bekjempe klimakrisen hvis de kom i regjering, noe som skapte reaksjoner.
SMSen gikk bare ut til unge velgere.
Det var likevel ikke alle som hadde mottatt SMS fra MDG, blant andre Øyvind Steinklev:
Mer valgkamp: I september tilbød Christian Tybring-Gjedde (Frp) en jente 1.000 kroner for å ta av hijaben. Etter valget ble en alvorlig Tybring-Gjedde avbildet ved siden av SV-politiker Marian Hussein på et nyvalgt storting. Det så slik ut:
– Jeg tenker han har en del å lære, sa Hussein til Avisa Oslo etter det ble kjent at de to blir naboer på jobb de neste fire årene.
NRK-Solvang mot Twitter
2021 var også året der Fredrik Solvang slettet Twitter-kontoen sin, etter flere opphetede diskusjoner på det sosiale mediet i kjølvannet av en Debatten-sending der Resett-redaktør Helge Lurås hadde blitt invitert. I diskusjonen som fulgte anklaget NRK-programleder Solvang Utøya-overlevende Tore Sinding Bekkedal for å dra «Utøya-kortet», etter at sistnevnte hadde reagert på at Lurås deltok.
Etter dette mottok NRK-programlederen mange støtteerklæringer på sin Facebook-side. Samtidig satt Bekkedal igjen på Twitter, og mottok hetsende meldinger av en helt annen sort.
En fortelling om to virkeligheter, skrev Bekkedal, og la ved et bilde som sammenlignet kommentarer til henholdsvis Solvang og ham selv.
– Jeg beklager oppriktig til alle Utøya-ofre for at jeg i en privat samtale svarte «Å dra Utøya-kortet er drøyt», skrev Solvang på sin Facebook-side. Han er fremdeles borte fra Twitter.
Overgrep, hore og rasshøl
I juli ble Toppserien et svært betent tema på Twitter. Et hore-rop vakte oppsikt på Twitter, og blant andre RBK-spiller Cesilie Andreassen reagerte:
Tweeten fikk svært mye oppmerksomhet, men talsmann for Klanen, Erling Rostvåg, mente det hele ble tolket litt feil.
– Jeg hører i videoen at det synges «solgt seg som en hore», som er noe man har sunget i mange år, men primært på herrekamper. Denne gangen skal det handle om at Trondheims-Ørn solgte klubblogo og historikk, for å bli Rosenborg Kvinner. Men man kunne naturligvis gjort det mer elegant, spesielt på en kvinnekamp, fortalte Rostvåg til Nettavisen.
MDG-politiker Eivind Trædal omtalte Frps avtroppende leder Siv Jensen i august som et «rasshøl» i en melding på Twitter, etter at hun hadde kommet med en uttalelse om politisering av 22. juli. Han la siden til at det kanskje var litt drøyt.
– Jeg skal jobbe med å finne et bedre ord for toppolitikere som misbruker en betent og viktig debatt om AUFs opplevelser etter 22. juli til å plassere seg selv i offerrollen og anklage dem for å ville drive sensur, skrev Trædal på Twitter.
Tweeten er nå slettet.
I september haglet kritikken fra norske Twitter-brukere mot VGTV, etter at «Spårtsklubben» lanserte den nye låten «Puppastemning», som en del av en prank mot Ida Fladen.
Blant dem var en rekke privatpersoner og anonyme kontoer, men også kjendiser som Sondre Lerche var dem som kastet Mads Hansen og resten av Spårtsklubben under bussen, og sammenlignet det hele med et overgrep.
Hansen sa til Nettavisen at kritikken var tatt helt ut av kontekst.