Gå til sidens hovedinnhold

- Arfan Bhatti poserer med automatvåpen

Nye bilder av Arfan Bhatti som poserer med automatvåpen er nå lagt ut på flere islamistiske nettsider.

(Nettavisen): Den svenske journalisten Per Gudmundson la i formiddag ut bilder av Arfan Bhatti med våpen på bloggen sin.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter at det er Bhatti som er avbildet.

På bildene som er publisert via Facebook-profilen til Bhatti er han utstyrt med automatvåpenet AK-47. Dette er det samme våpenet som den radikale islamisten Ubaydullah Hussein truet med at han skulle skaffe seg etter å ha tatt jegerprøven.

- Jeg kan i dag som første journalist vise bilder av Bhatti når han bærer våpen. På dagsferske bilder som sirkulerer blant islamistkretser i sosiale medier poserer Arfan Bhatti med automatvåpen. Bildene viser at han sannsynligvis befinner seg i grenselandet mellom Pakistan og Afghanistan, skriver Gudmundson.

Til Nettavisen sier han at bildene er hentet fra sosiale medier. Han vil ikke oppgi kildene, men sier hans inntrykk er at de er relativt ferske.

- Disse bildene viser tydelig at Bhatti er i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan. Jeg publiserer bildene fordi jeg mener de har nyhetsverdi, sier han.

- Haster med forbud
Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl sier til Nettavisen at det er viktig at PST gjør det de kan for å holde oppsyn med Bhatti.

- Jeg forutsetter at PST har kontroll på ham, og at de har nok ressurser til å følge ekstremt nøye med. Dersom de ikke har det, er det viktig at Stortinget får informasjon, slik at vi kan instruere regjeringen til å bevilge mer midler, sier han.

Bildene aktualiserer debatten om å lovfeste et forbud mot å reise i utlandet for å trene med terrorgrupper.

Regjeringen har nå sendt ut et lovforslag for å forby terrortrening og lignende virksomhet for nordmenn i utlandet.

Dahl mener at det haster å få vedtatt en slik lov.

- Det er absolutt et retorisk poeng at Regjeringen bruker lengre tid på loven mot terrorplanlegging enn de da de vedtok å forby sexkjøp i utlandet, sier han.

- Kan pågripes
Stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) er enig.

- Disse bildene viser hvor alvorlig trusselbildet er, og det setter jeg veldig lite pris på. Fremskrittspartiet har tidligere advart mot nordmenn som reiser til utlandet for å krige eller få våpentrening. Vi kan ikke ha det sånn at nordmenn kan gjøre dette uten å bli straffet når de kommer hjem. Vi må få på plass en lovhjemmel så fort som mulig, sier han til Nettavisen.

Han påpeker også at regjeringens arbeid med å legge fram lovforslaget for regjeringen, går for sakte.

- Mens vi venter, kommer dette problemet bare til å eskalere, sier stortingsrepresentanten.

Han mener Bhatti må pågripes idet han kommer til Norge og understreker at han mener dette kan skje med hjemmel i dagens lovverk.

- Med den våpentreningen har han fått, er han en fare for rikets sikkerhet. Dette må jo en domstol ta stilling til, men det blir en parodi hvis Bhatti kan spasere rundt i Oslos gater igjen, sier Leirstein til NTB.

Frps innvandringspolitiske talsmann, Morten Ørsal Johansen, sier til P4 at Bhatti bør bli hvor han er.

Ettersom han er norsk statsborger, er det vanskelig å kaste ham ut. Men han har et opprinnelsesland, og hvis han syntes det er bedre der, eller der han er nå, hvor han kan drive krig, så kan han bare bli der, sier Johansen.

Straffedømt for knivstikking og skyting
Bhatti, som tidligere tilhørte Young Guns-miljøet i Oslo, ble i 2008 dømt for psykisk medvirkning til skadeverk på synagogen i Oslo, men frikjent for tiltalepunktet om terrorplanlegging

I oktober skrev Aftenposten at Bhatti hadde reist til Syria for å kjempe sammen med opprørere, men senere samme dag uttalte talsmannen for gruppa Bhatti er tilknyttet at dette ikke stemte og at 35-åringen skulle oppholde seg i Pakistan.

Bhatti er medlem av gruppa Profetens Ummah som blant annet sto bak demonstrasjonen mot Muhammed-filmen utenfor den amerikanske ambassaden i september 2012 hvor det ble ropt hyllest til Osama bin Laden.

En rekke politikere og kommentatorer har sterkt fordømt gruppen for å ha et antidemokratisk og voldsdyrkende budskap. Flere av de sentrale skikkelsene har kriminell bakgrunn.

Gruppen innkalte i går til pressekonferanse der de blant annet uttalte at de føler seg utsatt for en heksejakt av norsk presse, PST og norske politikere.

Frykter «Jihad-reiser»
Bhattis advokat John Christian Elden vet ingenting om bildene eller hvor Bhatti befinner seg for tiden.

- Dette er ukjent for meg, ut over det at jeg vet at han ikke er i Norge, sier Elden.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tidligere opplyst at de er bekymret for at personer som bor i Norge drar på såkalte «Jihad-reiser».

- Slike opphold kan påvirke den enkeltes ønske og evne til å planlegge terrorhandlinger her i landet, skriver avdelingsdirektør Tore Risberget i et blogginnlegg på PSTs nettsider.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter