Århundrets solformørkelse i natt

Foto: (Foto: Privat)

Og gjett hvem som har dratt til Kina for å få best mulig utsikt.

21.07.09 18:29

Vi står overfor et av de mest spektakulære fenomenene på Jorden i vårt århundre: 22. juli blir selveste Solen totalt formørket i hele seks minutter. Og det blir ikke bare mørkt, temperaturen stuper, fuglene slutter å synge, insektene blir stille og man kjenner det på hele kroppen at noe helt ekstraordinært skjer.

Sjeldenhet
På et gitt sted på kloden kan det lett gå 300-400 år mellom hver gang Solen blir totalt formørket. Det er derfor ofte nødvendig å flytte på seg for å oppleve det totalfenomenet som en total solformørkelse er. Dessverre blir dette bare synlig fra Kina denne gang. Solformørkelsen vil overhode ikke merkes i Norge eller Europa.

Derfor har den folkekjære astronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard fått med seg over 140 nordmenn til Kina for å oppleve formørkelsen.

900 m.o.h.
Fra en fjelltopp 900 meter over havet får gruppen av nordmenn, sammen med 6000 tilreisende fra verden over, se den totale solformørkelsen som kommer til å vare i seks minutter og 39 sekunder. Det er den lengste totale solformørkelsen i hele det 21. århundre, og samler av den grunn tusenvis av entusiastiske mennesker. Fra fjelltoppen i Kina er utsikten helt ideell i forhold til høyde, sikt og vær.

– Vi reiser over med alt fra interesserte enkeltpersoner til barnefamilier. Vi gleder oss veldig, sier kjendisastronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sedvanlig engasjert
– Totale solformørkelser hører til de mest imponerende av alle naturfenomener, skriver Ødegaard på sin nettside Bangirommet.no der et vell av informasjon om begivenheten er tilgjenglig.

Sjekk forøvrig også NASAs sider om det spesielle naturfenomenet.

Spyttende drage
I Norge forekom den siste totale solformørkelsen på fastlandet 30. juni 1954, men 1. august 2008 var det en total formørkelse på Kvitøya ved Svalbard. Vi må vente nesten 100 år på neste gang Solen formørkes totalt på fastlandet.

Solformørkelser har alltid vært omgitt av frykt, myter og fascinasjon. I Kina trodde man at en drage spiste solen og spyttet den ut igjen. En ikke upassende beskrivelse for det som finner sted nettopp i Kina på morgenkvisten lokal tid 22. juli.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.