I forbindelse med Ari Behns bortgang meddeler Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen, følgende på kongehusets nettsider:

- Det er med stor sorg Dronningen og jeg har mottatt budskapet om Ari Behns bortgang. Ari var en viktig del av vår familie gjennom mange år, og vi bærer med oss varme, gode minner om ham. Vi er takknemlige for at vi fikk lære ham å kjenne. Vi sørger over at våre barnebarn nå har mistet sin kjære pappa - og har dyp medfølelse med hans foreldre og søsken, som nå har mistet sin kjære sønn og bror. Vi ber om at Aris nærmeste familie får ro i denne vonde tiden, sier kong Harald i en uttalelse.

Trenger du hjelp? Mental helse har åpent i jula og kan nås hele døgnet på telefon: 116123

Samtidig har kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit følgende meddelelse:

«For oss var Ari en god venn, et kjært familiemedlem og en fantastisk onkel, som vi delte mange av livets små og store øyeblikk med. Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om hans bortgang. Vi var alle veldig glad i Ari. Tankene våre går spesielt til Maud, Leah, Emma, prinsesse Märtha Louise og Aris nærmeste familie.»

Ari Behns nære venn Per Heimly skriver i en melding på Facebook:

- Jeg er i bunnløs sorg over å ha mistet min beste venn og blodsbror Ari Behn idag. Jeg er knust og ber om ro for å fordøye denne ufattelige tragedien som har rammet oss alle. Jeg elsket Ari og han vil for alltid være ved min side.

Familiefar

Ari Behn og prinsesse Märtha Louise giftet seg i Nidarosdomen 24. mai 2002 og ble separert i 2016 og skilt i 2017.

De to har tre døtre sammen: Maud Angelica (16), Leah Isadora (14) og Emma Tallulah (11). De har hatt delt omsorg for barna.

Behn er født Ari Bjørshol og var sønn av steinerskolelærer Olav Bjørshol og rosenterapeut Marianne Solberg. I voksen alder tok han mormorens opprinnelige etternavn, Behn.

Kunstner

Behn debuterte i 1999 med den kritikerroste novellesamlingen «Trist som faen» og fikk også gode kritikker for oppfølgeren «Talent for lykke» i 2011.

Han har også laget dokumentarer for fjernsyn og vært skribent i aviser som Dagbladet og Aftenposten, samt flere tidsskrifter.

I 2011 debuterte han også som dramatiker med stykket «Treningstimen», som ble satt opp på Rogaland Teater.

De siste årene hadde Behn også stor suksess som billedkunstner, og i 2018 solgte han malerier for 5,7 millioner kroner.

Tidligere i år fortalte han i et intervju med Nettavisen om livet som kunstner, og blant annet om hvordan hans kunst skiller seg ut.

- Jeg er folkekjær, og er glad i å reise og møte folk. Kunsten for eliten eller kunsten for folket er et skisma. Vi reiser rundt, som et reisende sirkus på et vis, til et gatekryss nær deg. Snart har jeg hatt 60 utstillinger på to år, fortalte han Nettavisen i april.

Hylles

I et lengre innlegg på Facebook hyller samfunnsdebattant og artist Kjetil Rolness Behn og forteller om møter med Ari Behn der han har vært ønsket som gjesteartist på Penthouse Playboys’ julekonsert.

- Ari Behn tar sitt eget liv. 47 år gammel. Og etterlater seg tre barn på 16, 14 og 11. Det er faen meg tristere enn faen, skriver han blant annet.

- Ari Behn turde å gasse på. Ari turde å gjøre ting han ikke kunne. (Som å synge «Moves Like Jagger» på Allsang på Grensen!). Ari turde å være nådeløst ærlig - og samtidig fiksjonalisere seg selv og skape teater om egen person. Ari turde å ta seg selv veldig alvorlig – og neste øyeblikk kødde med sin egen image (som han gjorde i vår cowboyvideo på Tusenfryd).

I en pressemelding beskriver forlegger Bjørn Aagenæs i Kolon forlag Ari Behn som en unik stemme, viktig for den norske samtidslitteraturen.

- Ari var en svært spesiell person, med en egen varme og fikk alle omkring seg til å føle seg sett, verdsatt og ikke minst husket. Jeg tror jeg kan si at han husket alle han hadde møtt. Han var et menneske man ble svært glad i. Våre tanker går i dag til Aris familie og hans nærmeste. Han vil bli dypt savnet, skriver han.

Les også: Kongehusekspert: Ari så hele mennesket

- Hvil i fred, kjære Ari, min venn, skriver skuespiller og nær venn av Ari Behn, Michael Persbrandt på Instagram.

- Vi hadde utstilling sammen i Trondheim i oktober. Du hadde et lys i deg, en urgammel glød, en sjelden varme. Nå har jeg forstått at mørket tok deg, det gjør meg så vondt. Jeg ber for deg, jeg ber for dine barn og din familie. Fred være med deg, bror.

Politiet: - Har gjort undersøkelser

Ari Behn flyttet til Lommedalen etter skilsmissen fra prinsesse Märtha Louise. Ifølge Aftenposten observerte naboer politibiler og ambulanse i Lommedalen ved 17-tiden onsdag.

– Vi har vært der og gjort våre undersøkelser. Vi vil ikke kommentere noe mer enn det som kommer frem i pressemeldingen som er sendt ut. Det er familien som styrer den delen, sier Roger Hjertø, vaktleder ved kriminalvakten i Oslo politidistrikt.

Politiet fikk melding om dødsfallet klokken 16.47, skriver avisen.

Les også: Den svenske kongefamilien: - Trist

Åpen om skilsmissen

I oktober i fjor utga Behn boken «Inferno», som fikk blandede kritikker. Den handler om en mann som går til grunne etter å ha blitt forlatt.

På bokens omslag skrev Behn: «Jeg er en noksagt. Jeg har alltid vært for intens. Full av ord og altfor mye kraft. Uten balanse. Enten – eller. Taus og pågående. Blyg og skamløs. Jeg klarte ikke å holde igjen. Jeg lot det brenne.»

Se video av folk som lyser fred over Ari Behns minne på Slottsplassen:

Behn har tidligere fortalt Dagbladet Magasinet åpenhjertig om en tung episode etter skilsmissen fra prinsesse Märtha Louise i 2016.

- Jeg skalv og hakket tenner, jeg trodde jeg skulle dø, det var et veldig sterkt øyeblikk. Jeg husker at ambulansepersonalet kom og hentet meg, de hadde vinger, det var en slags visjonær opplevelse av å gå over til den andre siden. Det var ganske voldsomt, har Behn fortalt Dagbladet Magasinet.

Les også: Hoffhistoriker: Ari Behn var et friskt pust i kongefamilien

- En fargerik person

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle har nettopp fått nyheten når Nettavisen ringer.

- Det var et riktig sjokk. Jeg har ikke helt fått summet meg. Jeg tenker jo at dette er forferdelig tragisk og jeg har spesielt medfølelse for de tre døtrene deres, sier hun til Nettavisen.

- Det er forferdelig trist. Han var en fargerik person som har skapt mye glede rundt seg.

Åpner kirken

Fungerende sogneprest Elise Bjerkreim-Bentzen stiller Lommedalen kirke til disposisjon for lokalsamfunnet dersom det er ønske om det, skriver Budstikka.

Ari Behn og prinsesse Märtha Louise bodde i Lommedalen i Bærum da de var gift. Da de skilte seg, kjøpte han seg et hus et annet sted i Lommedalen.

Bjerkreim-Bentzen kan foreløpig ikke si noe sikkert om hvilken rolle kirken i Lommedalen vil spille.

– Hvis det er ønskelig, så åpner vi kirken, sier hun.

Les også: Behns død vekker oppsikt i utenlandske medier

Kondolanser

Statsminister Erna Solberg er blant de mange som uttrykker sin dypeste medfølelse med Ari Behns familie og etterlatte i anledning hans bortgang onsdag.

«Jeg vil få uttrykke min dypeste medfølelse med Ari Behns familie og etterlatte i anledning hans tragiske bortgang. Mine tanker går til alle som var glad i ham», skriver statsminister Erna Solberg i en melding til NTB onsdag kveld.

Les også: Svensk kongehusekspert: Også den svenske kongefamilien er i sjokk

Stortingspresident Tone W. Trøen sier uttrykker sin dypeste medfølelse med alle som sto Ari Behn nær.

– Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med alle som sto Ari Behn nær og sender i kveld de varmeste tanker til hans familie, skriver Trøen på Twitter onsdag kveld.

– Forferdelig trist. Våre tanker går til familie, nære og kjære. Jeg vil huske best dine gode gjerninger. Du betydde mye for mange svakere stilte i samfunnet, som da du ga erstatningspengene til fattighuset. Hvil i fred Ari Behn!, skriver Raja på Twitter onsdag kveld.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad uttrykker dyp medfølelse med Behns familie og venner etter forfatterens død.

Ropstad deler sine tanker etter Behns bortgang på Twitter.

– For en utrolig trist nyhet om at Ari Behn er død. Takknemlig for hans åpenhet og mot til å følge det han trodde på. Dypeste medfølelse og varme tanker til familie og venner! skriver KrF-lederen.

Trond Giske skriver blant annet:

- Det var så vakkert på tur i kveld, nysnø og stille. Så plutselig. Generøse, snille, følsomme og oppmerksomme Ari, som alltid så menneskene rundt seg, som hadde noe godt å si til alle, som aldri glemte et ansikt, et navn, selv mange år etter. Nå er du borte.

- All kjærlighet og varme til de som har mistet en pappa, en sønn, en bror, en onkel, en venn. Takk for tiden vi fikk med deg Ari, og takk for alt du ga oss.