Mandag avlyste regjeringen eksamen på ungdomsskolen og videregående. Se video fra pressekonferansen her. Artikkel fortsetter under.Unntakene var:

  • Muntlig eksamen for avgangselever i ungdomsskolen og videregående skole.
  • Eksamen for privatister.
  • En del yrkesfag som må ha eksamen for at studentene skal komme videre.

- Dette er ekstremt urettferdig, spesielt for 2004-kullet som er de store skoletaperne i denne pandemien. De fikk ikke eksamen siste år på ungdomsskolen og får ikke eksamen nå i sitt første år på videregående skole. Dermed får de ikke ta eksamen før andre år på videregående, når de er så nære å være avgangselever. De mister veldig viktig øving i å ta eksamen, sier Arina Aamir. 10. klassingen er nestleder i Aker Unge Høyre.

Les også: Melby med tung avgjørelse: - Det er et svært inngripende tiltak

Hun er glad for at avgangselever i ungdomsskolen og videregående skole får avholde muntlig eksamen.

- Det viktigste er at avgangselever får avholdt eksamen. Vi har hele tiden visst at skolen måtte tilpasse eksamen til koronasituasjonen, og da er det en fin løsning av muntlig blir avholdt, sier hun.

- Det er flott at også vi i 10. klasse får avholde muntlig eksamen, og så visste vi jo at den må tilpasses koronasituasjonen i skolen.

Elevorganisasjonens leder Kristin Schulz sier til NRK at hun er glad for at skriftlig eksamen er avlyst. Hun mener imidlertid at også muntlig eksamen burde ha blitt avlyst.

I en kommentar til Nettavisen, sier Isak Andersson (15) som er skole- og arbeidsansvarlig i AUF i Oslo:

- Dette har vært en svært krevende periode for både elever og lærere, så det at regjeringen nå bidrar med en form for forutsigbarhet er veldig viktig. Man har ikke kunnet si at undervisningen har vært lik for alle, og det er derfor riktig å avlyse eksamen. Det følger med mange ulemper ved denne pandemien, og det gjelder også for denne avgjørelsen. Det er allikevel godt at skolen nå får muligheten til å tilpasse undervisningen, slik at man får et godt nok grunnlag for å sette standpunktkarakterer uten eksamen.