RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aris oppgjør med fortiden

Sist oppdatert:
Ari Behns nye roman handler om en kar som tatoverer en sekser på overarmen og har et forrykende forhold til en av landets fremste kvinnelige komikere. Han insisterer på at den ikke er biografisk.

«Entusiasme og raseri» er fortellingen om den suksessrike debutforfatteren Kryx Zisswoll som får terningkast 6 i VG for novellesamlingen «Ti roser for Alice», blir en stor jålebukk og til slutt kjæreste med den store TV-komikeren og standupdronningen Vera Sara Hattrem.

Sammen fester de rundt i Oslos verden med mennesker som gjør alt for å bli kjent, med doser av champagne, sex og valium. Som med Behns forrige bok «Bakgård» spares det ikke på sensuelle beskrivelser eller sexscener. Samtidig beskrives et varmt, men rått kjærlighetsforhold.

Tett opp til virkeligheten
Ari Behns nye roman ligger tett opp til virkeligheten, i alle fall i utgangspunktet, nemlig da Ari Behn pangdebuterte med «Trist som faen». I den perioden ble han også riktig eller ikke koblet sammen med Anne-Kat. Hærland.

- Men la det være klart - jeg skriver fiksjon, understreker Ari Behn til NRKs bokprogram.

I kveldens Bokprogrammet på NRK1 forsøker Behn å forklare hvordan boken skiller seg fra hans eget liv og hvordan den sammenfaller.

Mens NRKs Hans Olav Brenner undres på hvorfor han har valgt et utgangspunkt som er så tett opp til virkeligheten.

Forholdet til Anne-Kat.
Parallellene til Ari Behns eget medieliv og det karakteren Kryx opplever i boken er høyst tilstede.

- Hadde Vera Sara vært Anne-Kat., ville boken stoppet opp på side 10, sier Behn, og legger til at hva Anne-Kat. måtte mene vet han ingenting om.

LES OGSÅ: Anne-Kat: - Lykke til, Ari

- Jeg oppfatter Ari Behn som modig i det at han gjør et forsøk på å skaffe seg et rom som forfatter. Samtidig bruker han et grep som gjør det vanskelig ikke å bli fiksert på virkeligheten, sier Bokprogrammets programleder Hans Olav Brenner til Nettavisen.

Bokprogrammet, som også inneholder intervjuer med Thomas Espedal og Olav Kristiseter, tar for seg forfattere som alle skriver romaner der overdrivelser er en del av estetikken. Espedal bruker også seg selv i stor grad, mens Kristiseter som Behn, er og har vært skeptiske til den etablerte kulturelite.

Mistet kontrollen over seg selv
I Bokklubbenes eget web-TV forteller Behn at han fant nøkkelen til romanen da han fant en måte å gripe fatt i den medleskikkelsen han mener Ari Behn er blitt.

SE VIDEO:Ari Behn på Bokklubbens web-TV

- Figuren Ari Behn er blitt en fiktiv skikkelse om jeg ikke har kontroll på, sier Ari Behn og trekker frem Kagge forlags satiriske «Kongepudlene» og Trygve Hegnars Ari Behns dagbok som eksempler.

- Jeg opplevde til slutt at jeg sto i veien for meg selv. Derfor ville jeg ta tak i min egen historie. Det var en stund så mange fiktive historier om meg at jeg ville gå tilbake til hovedkilden, sier han til Bokprogrammet.

Diskuterer ikke seg selv
Ari Behn vil ikke diskutere om kona, prinsesse Märtha Louise, har lest boken og ikke svare på om svigerforeldrene leser hans bøker.

Klokken 10.00 tirsdag kunne anmeldere og journalister hente Ari Behns siste roman «Entusiasme og raseri» fra Gyldendal forlag. Boken er blitt voktet svært nøye og ble heller ikke presentert under årets bokmesse i Frankfurt.

- Forrige gang opplevde vi at en svensk forlegger uttalte seg om boken tre uker før den var trykket, og det var veldig uheldig, sier Behns redaktør Kari Marstein til Nettavisen.

Hun opplyser imildertid at de har pågående samtaler med Behns utenlandske forleggere.

Du kan se hele intervjuet med Ari Behn på NRKs Bokprogrammet i kveld 22.30.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere