*Nettavisen* Nyheter.

Aristokrat mot ølhund i Tsjekkias presidentvalg

Praha (NTB-DPA-Reuters): Et spørsmål fra Tsjekkias bitre krigshistorie kan avgjøre siste runde i presidentvalget i landet fredag og lørdag.

Den fargerike sosialdemokraten og tidligere statsminister Milos Zeman (68) leder på meningsmålingene med 53,7 prosent, foran nåværende utenriksminister Karel Schwartzenberg, som tross sine 75 år og sin aristokratiske bakgrunn har klart å vinne en stor del av ungdommen over på sin side.

Andre verdenskrig kom på dagsordenen da Schwarzenberg i en TV-debatt for få dager siden sa at fordrivelsen av 3 millioner sudettyskere fra Tsjekkia etter krigsslutt i 1945, ville blitt bedømt som en krigsforbrytelse i dag. Det er ikke noe tsjekkerne gjerne hører.

Det ble ikke bedre da det ble avslørt at Zemans valgkamporganisasjon spredte rykter om at Schwartzenberg hadde hatt hakekors på veggen i sitt hjem i Østerrike sammen med bilder av venner som gjorde Hitler-hilsen.

Milos Zeman ble nødt til å rykke ut og beklage i full offentlighet, og valgkampen som lenge ble omtalt som relativt positiv, er snudd til skittkasting. Mot Schwartzenberg brukes det også at hans østerrikske kone Therese fortsatt bor i Østerrike. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.