RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: STRINGER (Afp)

Arkeologer gravde opp «vampyrer»

Sist oppdatert:
Skjelettene var gjennomboret med jernstaker.

Arkeologer i Bulgaria gjorde nylig funn av menneskelevninger fra middelalderen som var gjennomboret med jernstaker i brystkassen, melder nyhetsbyrået AP.

De to skjelettene, som antas å være 800 år gamle, ble funnet i en utgravning i nærheten av et kloster i byen Sozopol ved Svartehavet. Funnet kaster igjen lys på hvordan noen mennesker i middelalderen faktisk fryktet at døde mennesker skulle gjenoppstå som vampyrer.

- En vanlig praksis
En jernstake gjennomboret i hjertet skal ifølge myten hindre menneskene fra å stå opp fra de døde.

- Disse to skjelettene som er stukket med jernstaker, forteller om en praksis som var vanlig i noen bulgarske landsbyer fram til det første tiåret i det 20 århundre, sier sjef for Bulgarias historiske museum, Bozhidar Dimitrov, i en uttalelse.

100 «vampyrskjeletter»
Dimitrov sier at det i Bulgaria er gjort funn av over hundre skjeletter med staker gjennomboret i brystpartiet.

- Disse personene ble antatt å være onde da de var i live, og det var antatt at de ville forvandle seg til vampyrer straks de døde, og dermed fortsette å plage folk, sier han.

- Det merkelige er at det ikke er noen kvinner blant dem. De var ikke redde for hekser.

Oppblåste lik
Historikere mener at pesten som herjet i Europa mellom 1300- og 1700-tallet, var noe av årsaken til at myten om vampyrer oppsto, ettersom folk ikke hadde forståelse for forråtnelsesprosessen. Gravplyndrere ville ofte finne oppblåste lik i gravene, og trodde dermed at likene hadde stått opp fra de døde, skriver Daily Mail.

Den moderne versjonen av vampyrer ble etablert gjennom Bram Stokers vampyrskikkelse i boken Dracula fra 1897, som var basert på østeuropeiske folkeeventyr.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere