Arkeologer i Bulgaria gjorde nylig funn av menneskelevninger fra middelalderen som var gjennomboret med jernstaker i brystkassen, melder nyhetsbyrået AP.

De to skjelettene, som antas å være 800 år gamle, ble funnet i en utgravning i nærheten av et kloster i byen Sozopol ved Svartehavet. Funnet kaster igjen lys på hvordan noen mennesker i middelalderen faktisk fryktet at døde mennesker skulle gjenoppstå som vampyrer.

- En vanlig praksis
En jernstake gjennomboret i hjertet skal ifølge myten hindre menneskene fra å stå opp fra de døde.

- Disse to skjelettene som er stukket med jernstaker, forteller om en praksis som var vanlig i noen bulgarske landsbyer fram til det første tiåret i det 20 århundre, sier sjef for Bulgarias historiske museum, Bozhidar Dimitrov, i en uttalelse.

100 «vampyrskjeletter»
Dimitrov sier at det i Bulgaria er gjort funn av over hundre skjeletter med staker gjennomboret i brystpartiet.

- Disse personene ble antatt å være onde da de var i live, og det var antatt at de ville forvandle seg til vampyrer straks de døde, og dermed fortsette å plage folk, sier han.

- Det merkelige er at det ikke er noen kvinner blant dem. De var ikke redde for hekser.

Oppblåste lik
Historikere mener at pesten som herjet i Europa mellom 1300- og 1700-tallet, var noe av årsaken til at myten om vampyrer oppsto, ettersom folk ikke hadde forståelse for forråtnelsesprosessen. Gravplyndrere ville ofte finne oppblåste lik i gravene, og trodde dermed at likene hadde stått opp fra de døde, skriver Daily Mail.

Den moderne versjonen av vampyrer ble etablert gjennom Bram Stokers vampyrskikkelse i boken Dracula fra 1897, som var basert på østeuropeiske folkeeventyr.