Arkeologi på roterommet

Fire arkeologer reiser tilbake i tid for å finne sin savnede professor. Det beste hadde vært om de aldri kom tilbake.

18.03.04 08:27

Timeline – USA 2003. Regi: Richard Donner. Med: Paul Walker, Frances O'Connor, Gerald Butler, David Thewlis, Billy Connolly og Anna Friel.

Aldersgrense: 11 år.

«Timeline» er et sammensurium av vitenskapelige påfunn, historieforfalskning og patetisk kjærlighet. Allikevel fascinerer kampene mellom Frankrike og England ved Castlegard i 1357.

En ekte innføring i arkeologi er sikkert mer spennende enn filmen til Donner. Mannen som i sin tid har hatt suksess med filmer som «The Omen», «Supermann» og «Dødelig våpen» gjør ikke en overbevisende jobb når fremtidens tidsmaskiner skal forklares.

Dette smutthullet som noen vitenskapsmenn har funnet mellom vår tid og 1357 er mer latterlig enn fascinerende.

Når våre fire venner og et par sikkerhetsfolk først har tatt turen bakover i tid blir eventyret mer severdig. Donner har på mange måter greid å lage et troverdig bilde av en turbulent tid der engelskmenn var på sine herjinger i Frankrike.

Arkeologene er på en måte godt forberedt. Historiekunnskapene er i orden, de har tolk og klærne er valgt ut med omhu før de lot seg «fakse» tilbake til det historiske slaget ved Castlegard.

Om de skal involvere seg i historiens gang blir fort et dilemma og arkeologene støter raskt borti begivenhetens sentrale figurer. På noen timer blir de naturligvis både venner og kjærester med enkelte personer som både er født og oppvokst på 1300-tallet.

Krigføring blir også en selvfølgelighet for disse uredde arkeologene. Fint lagd, men latterlig utført på grunnlag av Michael Crichtons bok med samme navn. Forfatteren som står bak suksessen «Jurassic Park».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.