*Nettavisen* Nyheter.

Årlig skades 500 svensker av grillen

Foto: (thinkstock.com)

Sjekk hvorfor og lær hvordan du unngår skadene.

09.06.13 09:51

Fine sommerdager har fått mange til å ta grillen i bruk igjen. De første meldingene om grillskader er allerede kommet.

I Sverige skader rundt 500 personer seg hvert år så alvorlig ved grilling av de må på legevakt eller legges inn på sykehus. Nesten en tredel av de skadde er små barn på tre år eller yngre, ifølge svenske skadetall.

I Norge har vi ikke tilsvarende skadestatistikk, men årlig skjer det mange grillulykker også her i landet. Sykehus og legevakter kan melde om folk som må behandles for brannskader, og grilling fører også til branner.

Farlig væske
– Hvert år fører grilling til personskade og brann. Skadene kan ofte knyttes til uvettig bruk, spesielt av brennbare væsker, sier direktør Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen.

Han viser til at det skjer ulykker også med godkjente tennvæsker fordi de ikke brukes med forsiktighet.

– De som ikke får fyr på grillen første gang, forsøker kanskje å sprute på mer tennvæske. Da får de en kraftig oppflamming. Det er også noen som er så dristige at de bruker bensin. Bensin fordamper og danner eksplosiv gass. Når en stikker en fyrstikk bort i grillkullene, er det bensinskyen over kullene som antennes, og da kommer et kraftig smell og en kan bli kraftig forbrent, sier Kalheim som sterkt advarer mot å tenne grillen med livsfarlige væsker som rødsprit og bensin. Bioetanol er et annet stoff som har ført til alvorlige ulykker.

Grillråd
Bruk av farlige væsker og etterfylling av tennvæske er en viktig årsak til at folk forbrennes ved grillen. En annen årsak er søl av brennbare væsker på klærne.

– Har en fått brennbar væske på seg, må en skifte klær før en tenner grillen. Hvis det tar fyr i klærne, blir det ofte ansiktsskader, forteller Kalheim.

Brannvernforeningen har satt opp en rekke grillråd som kan spare både mennesker og eiendom for skader. Ulike typer grill medfører forskjellige farer. Ved bruk av gassgrill er gassen et faremoment og en bør blant annet sjekke slanger og koblinger for å sikre at de er tette.

Ved bruk av engangsgrill/kullgrill er det viktig at grillen står i god avstand fra brennbare materialer, at den står støtt og at barn og husdyr ikke går for nær.

Skader
Svenske myndigheter fører langt mer detaljert skadestatistikk enn vi gjør i Norge. Tallene fra Sverige viser at tre av fire som skader seg er menn, og de fleste er under 40 år.

Vel halvparten av grillulykkene skjer på verandaer eller i hager. Resten skjer ute i naturen, i parker, på stranden eller campingplasser.

De vanligste skadene er brannsår på hender og andre steder på kroppen. 15 prosent av de registrerte skadene i Sverige er hode- eller øyeskader. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.