Arne Næss er død

Foto: Erichsen, Jarl Fr. (SCANPIX)

Den folkekjære filosofen døde mandag kveld.

13.01.09 10:39

Den store filosofen, tenkeren og naturelskeren Arne Næss er død.

Har du tips om saken? Send SMS eller MMS med kodeord «tips» til 1930, ring 21006010 eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

- Arne Næss ble født 27. januar 1912, så han døde etter et langt og rikt liv, sier Erling Kagge ved Kagge forlag til Nettavisen tirsdag morgen.

Kagge ønsker ikke å gi detaljer om hvordan Næss døde, men sier han sovnet inn ved 21.30-tiden mandag.

- Sjenerøs og leken
- Hva bør han huskes for?

- Et sjenerøst, lekent og åpent menneske som fortalte nordmenn og andre om ideer som beriket livene deres. En klatrende filosof. Hans tanker rundt livsfilosofi og dypøkologi har betydd mye for veldig mange. I tillegg hadde han en flott sans for humor som nordmenn satte pris på. Da han for eksempel ble spurt i et intervju hvorfor han hadde begynt å klatre svarte Arne: Hvorfor sluttet du, forteller Kagge til Nettavisen.

Kagge ble kjent med Næss i 1996.

- Hva karakteriserte Næss?

Åpen. Mangfoldig. Uortodoks. En internasjonal ener innen sine fagfelt og en filosof som ble klokere og klokere etter hvert som han ble eldre. Arne var i tillegg et varmt, interessert og sjenerøst menneske. Han hadde en grunnleggende respekt for alt liv og var sine venners beste venn. Tankene i dag går til hans kjære kone og følgesvenn hele veien, Kit-Fai, avslutter Kagge.

Hyllet av Diana Ross
«Onkel Arne » ble spesielt nevnt av Diana Ross under den store Nobelfesten i Oslo i desember:

- Min favorittnordmann er også her, onkel Arne, sa divaen og hyllet filosofen Arne Næss sr, som var onkelen til hennes avdøde eks-mann.

Ifølge VG skal Næss ha vært syk en stund.

Mange bøker
Kagge har gitt ut flere av Næss´bøker, både «Timotei», «Nærkontakt», «Det frie menneske», «Hvor kommer virkeligheten fra?» og «Mental håndbak».

Arne Næss avla magistergraden, som den yngste noensinne, i 1933 - og ble dr.philos i 1936.

Hans lekenhet og mange bøker og foredrag har belært og frydet mange lærelystne studenter i over 70 år.

Ikke redd døden
Arne Næss fryktet ikke sin egen død:

- Jeg tror ikke på evig liv. Det er ingen mennesker som har beskrevet himmelen på en sånn måte at man har lyst til å være der så jævlig lenge, sa Arne Næss til Side2 som 92-åring.

Det er i dag nøyaktig fire år siden Næss´nevø, eventyreren Arne Næss junior (66), omkom i en klatreulykke ved Cape Town i Sør-Afrika.

1411

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.