Seland skapte kraftige reaksjoner da han ytret seg om #MeToo-kampanjen lørdag.

- Før het det luremus. Nå heter det sextrakassering. #MeToo, skrev han på sin Twitter-konto, hvor han har over 2.800 følgere.

Det fikk mange til å reagere. Noen svarte at de ikke lenger ønsket å følge ham på Twitter, mens andre mente at uttalelsen hans viser at han er en del av problemet.

Les også: Får 10.000 kroner for å kle av seg klærne på scenen på filmbransjens julebord

Svarte på reaksjonene

Seland - som blant annet var forsvarer i Hemsedal-saken, og bistandsadvokat i 22.juli-saken - svarte med to nye meldinger.

- Før het det fjols til fjells. Nå heter det politisk korrekte feiginger. #MeToo

- Jeg registrerer at jeg engasjerer og at jeg har fått en del utskifting blant mine følgere. Jeg vil bare si at jeg elsker alle mus. #MeToo

Det var fagbladet Advokaten som først omtalte saken.

#MeToo-kampanjen har skapt en voldsom debatt i hele verden - også i Norge. En rekke trakasseringsskandaler i norske medier har kommet frem og flere menn har innrømmet at de har visst om sextrakassering i sine miljø - uten å varsle.

Les også: Frp-nestleder og statsråd Per Sandberg ber kvinner fike til menn som går over streken

- Angrer ikke

Til Nettavisen sier Arne Seland at han står for det han har skrevet.

- Jeg angrer ikke på noen av meldingene, og jeg var selvfølgelig klar over at folk ville bli provosert. MeToo-kampanjen er et kjempeproblem, fordi den lager et inntrykk av at så lenge man sier #MeToo, så blir alt bra. Og slik er det ikke.

- Kampanjen er styrt av moralisme og ikke av ønsket om å reelt hjelpe mennesker som trenger det. Folk som har opplevd seksuell trakassering må i stedet for å skrive #MeToo, kontakte hjelp og få behandling.

Les også: Vidar Kvalshaug om #metoo: - Mange har visst om drittsekker og dårlig oppførsel. Få av oss har varslet

Advokaten mener mange vil angre på at de skrev #MeToo i sosiale medier.

- Hollywood-kjendiser og politikere som skriver #MeToo kan fortelle om det hos Ellen (The Ellen DeGeneres Show, journ.anm.), men når vanlige folk gjør det, så er de bare glemt dagen etter. De går bare tilbake til sitt kanskje litt tøffe liv, uten oppfølging.

- Ikke et bedre liv av den grunn

Han vil ha slutt på oppfordringer fra kjente personer.

- Politikere og kjendiser må slutte å oppfordre folk til å stå fram, det bør heller oppfordres til at folk oppsøker hjelp. Jeg frykter at de som har vært utsatt for overgrep skriver #MeToo fordi de blir revet med av en kjendis.

Les også: Ap-politiker sex-trakassert: «Må nok dra ned trusen din og gi deg litt pisk!»

- Kan ikke det at forbilder og kjendiser forteller at de har opplevd seksuell trakassering få andre ofre til å innse at de ikke er alene om å ha opplevd det, og slik få mot til å fortelle noen om det?

- Det er sikkert noen som tør å si ifra, men man får ikke et bedre liv av den grunn. Det er ikke sikkert at alt blir bedre selv om du forteller det. Oppsøk apparatet før du skriver #MeToo.

Frykter for rettssikkerheten

Seland mener kampanjen er en trussel mot rettssikkerheten.

- Rettssikkerheten er et viktig tema i denne forbindelse. Det blir et folkekrav om at folk må dømmes og straffes. Det blir uvesentlig om de er skyldige eller ikke.

Seland, som spesialiserer seg i strafferett, barnevern- og barnefordeling, tror #MeToo-kampanjen er farlig.

- Det er et hysteri rundt dette. Vi må få det ned på jorda, for å gjøre noe med det store problemet det faktisk er med seksuell trakassering i samfunnet. Det er et kjempeproblem, men MeToo-kampanjen gjør det ikke bedre, den gjør det bare verre.

Les også: Derfor skriver så mange #MeToo i sosiale medier

- #MeToo har blitt hysteri

- Kan ikke #MeToo være viktig fordi den viser hvor utbredt seksuell trakassering er?

- Hvorfor skal vi vise hvor utbredt det er? Vi må heller ta tak i det. Det er et såpass alvorlig problem, og det blir ikke bra av at noen sier MeToo med en hashtag. Dette har blitt hysteri, og folk må roe seg. Jeg håper kampanjen legges ned og at det i stedet gjøres et arbeid med å hjelpe dem som er utsatt for seksuell trakassering.

Dette er noen av reaksjonene Seland fikk på Twitter:

- Gratulerer med den dummeste tweeten jeg har lest på lenge. Din forståelse i saken indikerer vel at du er en del av problemet.

- Ikke mulig å oppfatte at luremus-/mus-tweetene dine var meint som seirøse innspill om #MeToo. Da må du nok uttrykke deg annerledes. Det er den som sender budskapet som er ansvarlig for at det oppfattes som det er meint.

- Med den luremus-tweeten definerte du deg grundig som en del av problemet, da.

- Trøste. Slett kontoen din. Lavmål.

- Mener du at det å være luremus er sextrakassering? Lol

- Det stemmer at man før i tiden brukte uttrykk som "luremus" for å uskadeliggjøre og bortforklare sextrakassering. Godt å se at den eldre garde lærer.

- Skivebom, Arne.

- Intensjonen var å få folk til å våkne

- Du visste vel at det du tvitret - og måten du skrev det på - ville provosere?

- Ja, det visste jeg. Min intensjon var å få folk til å våkne. Vi må få folk ned på jorda, tenke rettssikkerhet og på at alle ikke er skyldige, sier Seland.

- Man må av og til dra på litt for å få andre til å skjønne et poeng. Folk får være opptatt av virkelige mennesker og deres lidelser. Et begrep og noen ord som deles i sosiale medier hjelper ingen, fortsetter han.

- Bryr meg ikke om hylekoret

- Hva tenker du om de kraftige reaksjonene du har fått?


- Jeg bryr meg ikke om hva hylekoret og lynsjemobben på Twitter mener. De tror de kan ta meg, men det kan de ikke. Det er jeg ikke redd for.

- Er det ikke problematisk at du som advokat og forsvarer i straffesaker, blant annet i Hemsedal-saken, uttaler deg på denne måten?

- Nei, ikke i det hele tatt. Advokater har ytringsfrihet.

HTML EMBED
(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = "https://www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Her kan du se Twitter-meldingene Arne Seland skrev om #MeToo:

HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED