Gå til sidens hovedinnhold

Aron besteg Trolltunga - med rullestol og krykker

Han har sittet i rullestol siden han var ni år. Nå lever han av å være eventyrer.

I 2013 ble svenske Aron Anderson den første som besteg Sveriges høyeste fjell, Kebnekaise, med rullestol. Forrige uke besteg han også norske Trolltunga, 1100 meter over havet.

- For en magisk følelse det er å sitte på tuppen av Trolltunga! Livet er hva du gjør det til, skriver han på Twitter.

I dag, flere dager senere, legger han til at han fortsatt kjenner anstrengelsene på kroppen, men at han så fort han beveger seg blir minnet på at han ikke ga opp.

- Det var så vakkert der oppe. Hele fjellandskapet og vannet var så utrolig vakkert. Men jeg må innrømme at jeg var utrolig sliten. Det tok utrolig lang tid å ta meg opp dit, det var ordentlig tøft og slitsomt. Man ble lett svimmel av å sitte der oppe. Det er mange meter opp, sier han til svenske Metro.

Deltatt i Paralympics

Bergutspringet Trolltunga henger ca. 700 meter over Ringedalsvannet i Hordaland, og er blant vestlandets mest populære turmål. Turen opp kan være krevende nok til fots. Anderson har nådd den ved hjelp av rullestol og krykker.

Anderson har sittet i rullestol siden han ble operert for kreft da han var ni år gammel, og bestemte seg tidlig for at rullestolen ikke skulle stoppe ham i å gjøre det han ville. Han har blant annet deltatt i fire Paralympiske leker, i tre forskjellige idretter, han har kjørt Vasaloppet og syklet armsykkel til Paris.

Eventyrer på heltid

I dag lever han som eventyrer på heltid, holder også foredrag, og er ambassadør for det svenske Barnekreftfondet.

Og det stopper ikke med Trolltunga.

- Sommerens store mål er å svømme fra Finland til Sverige, fra Åland til Grisslehamn ved å krysse Ålands hav, sier han til Metro.

Kommentarer til denne saken