Gå til sidens hovedinnhold

Arrangør av grottefesten: - Det kom ut av kontroll

Politiet fikk tips om grottefesten der flere ble kullosforgiftet på forhånd, bekrefter de. Ifølge en av arrangørene av festen skal det hele ha kommet ut av kontroll.

En av fire som skal ha vært ansvarlig for arrangementet i grotten på St. Hanshaugen i Oslo sier til VG at arrangementet, som hadde fått tilnavnet «Rave Cave» hadde flere gjester enn planlagt.

Arrangøren er selv lagt inn på Ullevål sykehus med oksygentilførsel, ifølge avisen.

– Det skulle være rolig, men så kom det bare flere og flere, og det kom ut av kontroll.

Ifølge ham skal aggregatene - som drev lys- og lydanlegg - ha vært forsvarlig låst inne i et rom hvor det var ventilasjon, men at døren hit utover kvelden skal ha blitt åpnet. Politiet opplyser til VG at de ikke er kjent med et slikt rom med ventilasjon.

– Det var ikke meningen at det skulle være så mange, og aggregatet skulle være låst i et rom. Vi hadde allerede festet fra klokken 23 fram til rundt 3, uten problem, sier den anonyme arrangøren til VG.

Stengt uansett

Brannvesenet var heller ikke kjent med et slikt rom, men mener uansett at det var en rekke andre problemer med arrangementet. Det verste var mangelen på rømningsveier.

– Poenget er at vi hadde stengt denne festen på sekundet uansett om festen hadde vært god, sier vakthavende stabssjef Lars Magne Hovtun i Oslo- brann og redningsetat.

Over 100 personer skal ha meldt sin ankomst til festen. Ifølge politiet kan opptil 200 ha vært innom. Nettavisen har snakket med to, som forteller at de ikke kjente arrangøren fra før, men endte opp tilfeldig på festen.

Les mer: Oslo universitetssykehus: Disse må oppsøke legevakt

Bar ut flere folk

24-åringen var en av fire som sto ansvarlige for arrangementet, og endte selv på Ullevål sykehus etter å ha blitt kullosforgiftet. Han hadde selv båret flere festdeltakere ut av bunkersen der festen ble arrangert. Han sier han oppdaget at døra til aggregatene var åpen, og at han fant tre bevisstløse personer.

– Jeg tar av meg T-skjorta og holder meg for munnen, og begynner å frakte personene ut. Dette må jeg gjøre i puljer, fordi det er så tungt å puste. Vi får stoppet festen og får folk ut, sier han.

Politiet var blitt varslet

Politiet fikk en rekke meldinger, både i forkant og underveis, om festen der mange unge mennesker ble kullosforgiftet. Likevel ble de skadde oppdaget tilfeldig.

– Jeg kan bekrefte at vi via vårt sentralbord lørdag mottok en telefon om at det var planlagt en fest på det aktuelle stedet. Vedkommende ble satt videre til tipsvakten på Grønland, men jeg vet ikke hvilken vurdering som ble gjort videre i forbindelse med det. Det jeg kan si, er at vi generelt får veldig mange tips, sier operasjonsleder Cathrine Sylju i Oslo politidistrikt til NTB.

25 personer har søndag vært innlagt på sykehus med kullosforgiftning etter en ulovlig fest i en grotte på St. Hanshaugen i Oslo. Tilstanden for flere er alvorlig.

VG har snakket med en kvinne som forteller at hun varslet politiet på grunn av faren for koronasmitte ved arrangementet. Hun var selv invitert på arrangementet, og ønsker ikke å stå fram med navn.

– Jeg ringte politiet 11.42 i går og sa at det skulle være en stor fest i den grotten. Jeg ga dem veibeskrivelse og leste opp det som sto i arrangementet. Det var mellom 90 og 100 personer som hadde trykket «skal», og det var satt opp masse utstyr inne i grotten, sier kvinnen til VG.

– Jeg sa at de burde ta en titt på det, men det var ikke noe interesse. Samtalen var raskt over. De sa «Vi får se om det blir mye bråk eventuelt» men de hadde ingen intensjon med å stoppe festen med den informasjonen vi ga dem, sier hun.

Les mer: Festulykken: Lovisenberg-stiftelse eier grotteanlegg

Også Dagbladet og TV 2 har snakket med en person som skal ha varslet om festen.

- Jeg gikk forbi to ganger rundt midnatt, og så at det var et rave som foregikk. Jeg meldte fra til politiet en halvtime seinere, forteller Matt Vestengen-Cox (34) til Dagbladet.

Han sier han ble bekymret, blant annet på grunn av koronaviruset, og sier samtidig at det «alltid er noe som går galt» under et rave.

- Beskjeden jeg fikk var at det skulle meldes videre til patruljen, og at det var opp til dem å bestemme om det skulle undersøkes.

Det har foreløpig ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra politiet. Dagbladet skriver at de har vært i kontakt med politiets operasjonssentral som ikke har kapasitet til å svare på hvilke vurderinger som ble gjort.

Les mer: Politiet: - 16 prosent oksygen igjen i grotten

(©NTB)

Kommentarer til denne saken