RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arrestasjon av Yukos-sjefen ryster russisk business

Sist oppdatert:
Sjefen for morselskapet til oljeselskap Yokus, og partner med Yukos-sjef Mikhail Khodorkovsky (bilde) er arrestert for underslag. Arrestasjonen rister i grunnvollene til russisk forretningsliv
Dette melder Moscow Times torsdag.

Det er lederen for Group Menatep, Platon Lebedev, som er arrestert for underslag. Group Menatep er majoritetseieren i den tidligere storeieren i Kværner, oljeselskapet Yukos.

De russiske påtalemyndighetene har samtidig tatt ut tiltale mot Yukos' sikkerhetsavdeling. Ansatte i denne avdelingen er tiltalt for organisering av dobbelt mord i 2002.

Høyprofilert

Den meget oppsiktsvekkende arrestasjonen av Lebedev er i ferd med å riste det russiske politiske- og forretningsmiljøet i grunnvollene.

- Det ser ut som "Pandoras eske" har blitt åpnet. Men de fleste folk vil ikke at den skal åpnes, sier deleier Stephen O'Sullivan i United Financial Group til Moscow Times.

Lebedev mistenkes for å ha lurt den russiske stat for mer enn 280 millioner dollar. Han skal ha stått bak en operasjon for å ulovlig ha fått en 20 prosents eierandel i gjødselselskapet Apatit.

Group Menatep kontrollerer 61 prosent i Yukos, mens Lebedev personlig har 7 prosent Gibraltar-registerte Group Menatep.

Group Menatep er et 30 milliarder-dollars internasjonalt holdingselskap. Selskapet eier aktiviteter innen olje og gass, gjødsel, bank og finans, telekom og portfolie-investeringer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere