Gå til sidens hovedinnhold

Arrestert etter angrep på partileder Jimmie Åkesson

Video: Kastet tomat på Åkesson

En person pågrepet da Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson talte i Falkenberg torsdag.

FALKENBERG/OSLO (Nettavisen): Politiet måtte gripe inn og hindre at Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson ble angrepet under sin tale i Falkenberg torsdag ettermiddag.

Ifølge Aftonbladet skal politiet ha grepet inn mot to personer som forsøkte å ta seg fram til Åkesson med en kasse egg. En politimann skal ha blitt sparket i ansiktet i forbindelse med pågripelsen, skriver avisa med henvisning til en kilde på stedet.

Politiet bekrefter at en person er pågrepet for vold mot offentlig tjenestemann, men kan ikke bekrefte at en politimann ble sparket i ansiktet, skriver Hallands Nyheter.

Kastet tomat mot Åkesson

I tillegg ble det kastet tomat mot Åkesson under talen.

Nettavisens reporter var på torsdag på plass i Falkenberg og sto få meter unna der lederen for fløypartiet på ytterste høyre i svensk politikk talte.

- Talen til Åkesson ble aldri avbrutt. Det vi så helt foran var at det kom en tomat gjennom lufta. Den landet to skritt fra Åkesson. Han gikk frem og plukket den opp og tok en bit. Så kom han med en kommentar om at den smakte godt, før han fortsatte med talen, sier Nettavisens reporter Trond Lepperød.

Nettavisen var ikke vitne til tildragelsen med egg og så heller ingen pågripelser.

- Åkesson ble ikke truffet av noen egg, bekrefter Stefan Gustavsson hos politiet region Vest overfor Aftonbladet.

Etter torgmøtet snakket Nettavisens reporter kort med en rolig og uanfektet Åkesson, som var fornøyd med møtet, men kommenterte at regnet trolig la en demper på frammøtet. Han skulle videre sørover på nye torgmøter samme kveld.

Les også

Jimmie Åkesson til Nettavisen: - Om fire år er vi i regjering

Sverigedemokraternas partileder gjennomfører en turné med rundt 50 torgmøter i den svenske valgkampen, en turné som avsluttes i Stockholm 8. september, dagen før riksdagsvalget.

- Det har til tider vært en opphetet valgkamp. I partilederdebatten onsdag ble du beskyldt for å bløffe om integrering og du beskyldte statsminister Stefan Löfven for løgn. Hvordan har du opplevd valgkampen?

- Det har til tider vært tøffe tak, men vi fortsetter, og jeg er godt fornøyd med torgmøtene vi har hatt, sier Åkesson.

- Dere ligger an til å vinne oppslutning fra hver femte velger i Sverige. De andre partiene har gjort det klart at de ikke ønsker noe samarbeid med Sverigedemokraterna i riksdagen. Hvordan skal du forvalte mandatet fra velgerne den neste perioden?

- Vi vil fortsette med vårt og være åpne for samarbeid med andre.

- Vil Sverigedemokraterna komme i regjering noen gang?

- Ja, vi kommer dit etter hvert. Nå er situasjonen slik at vi med stor sikkerhet kan si at det ikke vil skje, men om fire år kan vi være der.

I Falkenberg snakket Åkesson både om kriminalitet, velferd, innvandring og integrering. Partiet vil blant annet si nei til flere asylsøkere og sier de i stedet vil bruke pengene på å hjelpe flyktninger i sine nærområder.

Stort oppbud av politi og livvakter

Politiet var synlig tilstede med flere patruljer og uniformerte tjenestemenn under torgmøtet i Falkenberg. I tillegg var det flere sikkerhetsvakter til stede som følger Åkesson på hans turne.

Det har flere ganger skjedd at Åkesson og hans tilhengere er møtt av motdemonstranter. I Västerås, møtet med størst oppmøtte hittil, var det rundt 3000 som kom for å høre på og rundt 350 motdemonstranter, opplyser en talsmann for partiet til Nettavisen. Ved noen anledninger har det kommet folk fram til Åkesson og forstyrret talen hans. Det skjedde ikke i Falkenberg.

Les også

Et Facebook-innlegg på arabisk skaper sterke reaksjoner i den svenske valgkampen


Kommentarer til denne saken