Gå til sidens hovedinnhold

Arrestert for «nigeriabrev»

Nederlandsk politi har arrestert 52 personer mistenkt for bedrageri. De arresterte skal ha spredt såkalte nigeriabrev, e-post der mottakerne blir lurt til å oppgi kontooplysninger.

Denne type e-post sendes ut i store mengder, og også nordmenn er blitt utsatt for bedrageri.

Avsenderen gir seg ofte ut for å ha rike kontakter som er på flukt og trenger hjelp til å få overført sin formue til et trygt sted. Mot å få låne kontonummer loves store belønninger, ofte i millionklassen.

Som så ofte ellers, dersom noe er for godt til å være sant, så er det ofte ikke sant. Istedet for belønning blir den som biter på kroken, lurt til å bidra med penger til avgifter, smøring og andre utgifter, eller kontoen blir tømt.

82 politimenn gjennomførte arrestasjonene i 23 leiligheter i en samordnet aksjon i Amsterdam. 52 personer ble arrestert, og datamaskiner, falske pass og 50.000 euro ble beslaglagt, skriver Wired News.

Nigeria er blitt kjent som opphavslandet for denne formen for bedrageri, og aktiviteten er blitt en belastning for nigerianske myndigheter. Nigerias finansminister Ngozi Okonjo-Iwaela har tidligere lovt styrket innsats for å få bukt med problemet.

Det kan se ut til at innsatsen i Nigeria har drevet deler av de kriminelle utenlands, blant annet til Nederland. I mai 2003 ble seks personer, tre fra Nigeria og tre fra Benin, dømt i Amsterdam for denne typen bedragerier. Utbyttet skal ha vært på flere millioner euro. Rettssaken resulterte i fengselsstraffer på opptil 4,5 år, skriver ComputerSweden.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley