Gå til sidens hovedinnhold

Arrestordre mot Brorskapets leder i Egypt

Statsadvokaten i Egypt har fattet beslutning om å pågripe den øverste lederen for Det muslimske brorskap, Mohamed Badie.

Kairo (NTB-Reuters-AFP): Brorskapets øverste leder er siktet for å ha oppfordret til voldshandlingene som mandag krevde over 50 menneskeliv i Kairo.

Ofrene var hovedsakelig islamister som støtter den avsatte presidenten Mohamed Mursi.

Brorskapet har anklaget hæren for å stå bak drap på demonstranter, mens myndighetene har anklaget islamistene for å angripe soldatene.

Til sammen er 206 personer siktet etter de dødelige sammenstøtene mellom hæren og demonstranter utenfor Republikanergardens hovedkvarter i Kairo.

Vil pågripe flere
I tillegg til brorskapets øverste leder er blant annet også tidligere Safwat Hegazi, Mohammad al-Beltagi og Essam al-Erian fra Brorskapets ledelse besluttet pågrepet.

Flere andre islamistledere fra partiene Gamaa Islamiyya og Al-Wassat er også ettersøkt.

Talsmann Gehad El-Haddad fra Brorskapet beskriver de nye anklagene som et dårlig skjult forsøk på å stanse Brorskapets demonstrasjoner mot hærens inngripen i egyptisk politikk.

- Hva kan vi gjøre? I en politistat hvor politifolkene er forbrytere, dommerne er forrædere og etterforskerne er falsknere, hva kan man gjøre? spør han.

Talsmannen sier at flere av Brorskapets ledere nå befinner seg ved Rabaa Adaweya-moskeen i det nordøstlige Kairo, der islamistbevegelsens tilhengere i flere dager har demonstrert.

- Behandles med respekt
Samtidig opplyser egyptiske myndigheter overfor AFP at den avsatte presidenten Mohamed Mursi er på et «trygt sted» av hensyn til «hans egen sikkerhet», og at han foreløpig ikke er siktet.

- Han blir behandlet med respekt, sier Badr Abdelatty i Egypts utenriksdepartement.

Mange egyptere håper situasjonen vil roe seg under fastemåneden ramadan, som nå er i gang.

Men tusener av Brorskapets tilhengere har fortsatt å demonstrere i gatene til tross for både faste og brennende sommerhete. (©NTB

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre