RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: MAX ROSSI (Reuters)

Arrestordre på Gaddafi

Sist oppdatert:
Den internasjonale straffedomstolen er på hugget.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utsteder arrestordre på Libyas leder Muammar Gaddafi, hans sønn og etterretningssjefen.

- Systematiske angrep
Ordren ble sendt ut fra dommeren Sanji Mmasenono Monageng i Haag mandag, og skal tvinge Gaddafi og hans støttespillere til å stille i en rettssak og hindre eventuelle dekkoperasjoner.

Dette skjer nøyaktig 100 dager etter at Nato gikk inn landet.

ICCs sjefsaktor Luis Moreno-Ocampo la frem 74 sider med bevis, og ba om ordren 16. mai, ifølge Al Jazeera.

Bevisene knytter Gaddafi og støttespillerne til systematiske angrep gjort mot sivile, som en del av kampen for å holde på makten.

Ifølge CNN har libyiske myndigheter tidligere avvist disse påstandene, og anklaget aktor for å trekke feilaktige konklusjoner.

- Rekrutterte leiesoldater
Moreno-Ocampo har tidligere sagt at han har bevis for at Gaddafis sønn, Saif al-Islam, organiserte rekruttering av leiesoldater.

Etterretningssjefen Abdullah al-Sanussi omtaler han som Gaddafis «høyre hånd», som skal ha arrangert angrep på uvæpnede sivile.

Tusenvis av mennesker anses å ha blitt drept i konflikten.

Forrige uke beskyldte Muammar al-Gaddafi Nato-alliansen for drap, og gjorde det klart at det var uaktuelt å gi opp motstanden.
Les: - Dere er drapsmenn

ICC skal ha startet etterforskningen i midten av februar, da demonstrasjonene eskalerte. I prosessen besøkte de 11 land, intervjuet 50 vitner og gjennomgikk 1200 dokumenter.

Kraftige sammenstøt
Samme dag som arrestordren blir sendt ut har kampene i Libya eskalert. Sammenstøt mellom Gaddafis styrker og opprørerne pågår nå 100 kilometer fra Tripoli.

Ifølge CNN blir kampene utført med tungt artilleri fra begge sider, men det er foreløpig ikke rapportert om dødsfall.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere