Arthur (4 mnd) uten mat i 15 timer

Linn Marita Albertsen synes det er fortvilende og uverdig at en baby må være uten mat i 15 timer for at helseforetaket skal spare penger.

Linn Marita Albertsen synes det er fortvilende og uverdig at en baby må være uten mat i 15 timer for at helseforetaket skal spare penger. Foto: Bjørn A. Hansen (Tidens Krav)

Helgestengt barneavdeling førte til at lille Arthur (4 måneder) måtte være uten mat i 15 timer.

03.11.14 21:21

Raseriet syder etter at mor Linn Marita Albertsen fra Aspøya i Tingvoll delte sin historie på Facebook søndag, skriver Tidens Krav.

Til dels meget sterke adjektiver blir nå brukt om vedtaket om å stenge barneavdelingen ved Kristiansund sjukehus på helg og henvise barna til Ålesund sjukehus.

Arthur har en lidelse som gjør at han har en matesonde lagt ned i magesekken. Etter at han ble matet ved 23.30 lørdag kveld hadde han greid å dra den ut i løpet av natta.

Kastet opp
- Halv seks søndag morgen prøvde jeg å gi ham melk av flaske, men han kastet straks opp alt sammen. Da ringte vi legevakten i Kristiansund for å få lagt inn sonden på nytt, forteller mor Linn Marita til Tidens Krav.-

- Vi fikk avtale klokken 11.00, men på vei til legevakten fikk vi beskjed om at det ikke var personale på jobb som ville ta ansvar for å legge inn en slik sonde.Vi måtte dra til Ålesund, sier moren.

Hun er selv sykepleier ved Rokilde sykehjem i Kristiansund og kjenner risikoen ved å legge inn sonden feil. Legges den i luftrøret, går maten i lungene i stedet for i magen.

- Vi måtte begynne å omorganisere. Storesøster ble plassert hos besteforeldre. i Molde måtte vi vente en stund på ferge. Søndagsrute. Da vi kom til Ålesund var klokka blitt 14, og det ble ytterligre en halvtime å vente før man hadde utstyr og personell til å sette i gang, forteller Linn Marita.

- Uforståelig
Etterpå satte hun seg ned og skrev følgende på Facebook:

- Det tok også en stund før sonden var på plass i magesekken og teipet godt fast i ansiktet. Ikke greit å få til når det er tårer og snørr gnidd utover Det er nok ikke noe gøy å få presset en plastslange nedover halsen, det tror jeg ikke. Så kunne vi begynne å gi melk på sonden, 15 timer etter siste fullverdige måltid. Dette vil jeg si er hårreisende behandling av en baby på 4 mnd! Så utrolig fortvilende at en barneavdeling skal være stengt på helg! Dette er helt uforståelig for meg, skriver moren på Facebook.

Overfor TK legger hun til at Arthur er et rolig barn som ikke skriker på mat. På tur til Ålesund ble han i stedet slappere og slappere. Ingen foreldre liker å være vitne til slikt.

- Dette er uverdig for et lite barn, synes jeg. Dette blir for trasig. Ting skjer også på helg, sier Albertsen.

- Helse Møre og Romsdal ønsker å bli forbundet med trygghet – respekt - kvalitet. Visjonen er «på lag med deg for helsa di». Hvordan synes dere at dere lever opp til visjonen når vedtak får slike konsekvenser for en liten baby, klinikksjef Ove Økland.

- Vi har stor forståelse for at det oppleves belastende å reise fra Tingvoll til Ålesund sjukehus for å legge ned en sonde, og vi beklager den belastningen det har vært for familien. Vi kan dessverre ikke uttale oss om enkelttilfeller, og men tar med oss tilbakemeldingen inn i arbeidet med å få til et godt samarbeid og en god oppgavedeling mellom legevaktene og Helse Møre og Romsdal. På de tre ukene siden barneavdlingen ble helgestengt har det vært til sammen 10 innlegginger til Ålesund sjukehus fra legevaktene på Nordmøre, og vi loggfører disse erfaringer slik at de vi kan evaluere dette i etterkant. Vi ønsker at løsningen som blir valgt i hvert tilfelle er tilpasset det behovet barnet har for behandling, om det kan løses lokalt eller om det må løses ved barne- og ungdomsavdelingen i Ålesund, sier Økland.

Mange tilbakemeldinger på Facebook
Linn Marita Albertsens historie får folk til å rase på Facebook. Mandag formiddag var innlegget hennes delt 123 ganger, og hadde ført til 63 til dels sterke kommentarer. Her er noen av dem:

«Helt forferdelig.»

«Vondt i mamma. Håper dere aldri opplever det igjen...eller noen andre. Ufattelig av Helse-Norge...»

«Trist å lese..... Uverdig behandling av barn og pårørende!»

«Dette er ikke bra! Jeg blir lei meg på barnas vegne. Vi kan ikke finne oss i dette!»

«Uakseptabelt at det skal være sånn. Barn blir da syke på helg også!!!»

«Huff, jeg har ikke barn. Og dette får meg til å IKKE ville ha barn!!!!»

Les flere saker i Tidens Krav


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.