*Nettavisen* Nyheter.

Artilleriild ved sørkoreansk øy

Foto: Reuters/Jo Yong-Hak

Sør-Korea er på tå hev etter at man igjen kunne høre artilleriild nær Yeonpyeong i Gulehavet.

26.11.10 08:36

Det er fortsatt uklart hvem som skyter og mot hva, men den siste meldingen fra Reuters er at sørkoreanske militære myndigheter sier skytingen synes å foregå på nordkoreansk territorium.

Det er ingen indikasjoner på et nytt angrep fra Nord-Korea, sier amerikanske militære myndigheter, til NBC News.

Det var en kilde i den sørkoreanske militærstaben som først opplyste at de hadde hørt artilleriild på øya i Gulehavet som ble angrepet tidligere denne uka. Det melder Associated Press (AP).

Personen som uttalte seg sto ikke fram med navn. Vedkommende opplyste at ildgivningen var hørbar i to omganger, og at militære myndigheter nå undersøker hva dette er.

Koreahalvøya er på randen av krig som følge av militærøvelsen som Sør-Korea og USA planlegger å gjennomføre i Gulehavet, advarer Nord-Korea, ifølge NTB.

- Sabelrasling
Militærøvelsen som «de amerikanske imperialistene og det sørkoreanske marionetteregimets krigsaktige styrker» planlegger å gjennomføre i Gulehavet, er «sabelrasling», skriver Nord-Koreas statskontrollerte nyhetsbyrå KCNA.

«Situasjonen på Koreahalvøya beveger seg nærmere randen av krig som følge av disse krigshissernes skjødesløse planer om nok en gang å stable på beina en militærøvelse rettet mot Nord-Korea», fastslår nyhetsbyrået, ifølge NTB.

Starter militærøvelse søndag
Militærøvelsen skal etter planen starte søndag og vare i fire dager. USA deltar blant annet med det atomdrevne krigsskipet USS George Washington.

Situasjonen har vært svært anspent i regionen siden Nord-Korea tirsdag skjøt rundt hundre granater mot øya Yeonpyeong i Gulehavet.

Fire sørkoreanere, deriblant to soldater og to sivilpersoner, ble drept i angrepet.

Torsdag kom nyheten om at Sør-Koreas forsvarsminister Kim Tae-young går av etter sterk kritikk. Han sitter imidlertid i stillingen inntil videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.