RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arven etter Arafat

Sist oppdatert:
Med Arafat i koma har Bush og Sharon fått oppfylt ønsket om å gjøre den palestinske presidenten «irrelevant». Men Arafat kommer til å prege Midtøsten lenge etter at han er død.

Etter å ha sittet isolert i hovedkvarteret sitt i Ramalla i over to år, fikk Yasser Arafat omsider til å forlate Vestbredden - på en båre. Mens Arafat ligger døende i Paris, er kampen begynt om hvem som skal bli palestinernes neste leder.

Yasser Arafat har vært symbolet for palestinernes frigjøringskamp siden han dannet PLO for 35 år siden, og det er symbolet som vil bli husket. Som politiker led han av beslutningsvegring. Spørsmålet om den som tar over vil være i stand til å ta beslutninger og å ha legitimitet nok til å gjennomføre dem.

Foreløpig skal tospannet Mahmoud Abbas og statsminister Ahmed Qurie styre palestinerne, i hvert fall i navnet. Ifølge palestinske kilder har Arafat utpekt lederen for PLOs politbyrå, Farouk Kadoumi, til sin etterfølger. I likhet med Abbas og Qurie stammer Kadoumi fra Arafats eksil-elite i Tunis. Ingen av dem har nevneverdig tillit blant palestinerne. Samtidig har Sharon-regjeringens hardhendte politikk og Arafats manglende reformvilje styrket radikale grupper som Hamas og Hisbolla.

Både Bush og Sharon har lenge ivret for å gjøre Yasser Arafat «irrelevant». Nå har de fått ønsket sitt oppfylt. Etter valgseieren tirsdag understreket Bush at USA vil fortsette å engasjere seg i Midtøsten og jobbe for en palestinsk stat. Samtidig roste han den kristne høyresiden i USA for støtten under valgkampen. I klartekst betyr det at Bush kommer til å fortsette sin uforbeholdne støtte til Sharon-regjeringen. Det gir dårlige odds for de som tror Arafats død vil gjøre det enklere å gjenopplive fredsprosessen.

Diskuter saken i Veggavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere