Siden 2010 har Advokat Arvid Sjødin jobbet utrettelig for å få saken til Viggo Kristiansen gjenopptatt. Det var i 2000 at Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand (se faktaboks om Baneheia-saken under).

På veien fikk han mye motstand før saken endelig ble gjenopptatt i februar 2021. I desember i fjor ble Kristiansen endelig frifunnet i straffesaken.

Før helgen meldte Nettavisen at Sjødin trekker seg som advokat for Kristiansen og at dette skyldes en konflikt. Nettavisen har lenge vært kjent med at det har vært flere uenigheter i støttegruppen til Kristiansen.

Les også: Viggo Kristiansen frikjent i Baneheia-saken – har fortsatt stort erstatningskrav mot seg

Sjødin i e-post: «Reagerer kraftig på lekkasjer til TV 2»

Det har over tid vært flere uenigheter mellom Sjødin og den sentrale støttespilleren Mikkel Tronsrud. Sjødin bekrefter Nettavisens opplysninger, men vil ikke kommentere dette konkret.

Fredag morgen i forrige uke rant begeret over for Sjødin og han gjorde det klart at det var uaktuelt å fortsette som Kristiansens advokat. Han begrunner dette med de mange uenighetene med Tronsrud, og at han mener intern informasjon skal ha blitt lekket fra støttegruppen og ut i mediene.

Tronsrud avviser Sjødins anklager på det sterkeste.

– Jeg har ikke gjort det han beskylder meg for. Jeg synes det er trist og ubehagelig og forstår ikke motivet for dette, sier han til Nettavisen.

Tronsrud er heller ikke enig i beskrivelsen om langvarig konflikt og mener den fremstillingen er feil.

– Konflikten som har oppstått mellom Sjødin og meg er helt ny.

Les hele tilsvaret til Mikkel Tronsrud lenger nede i saken.

Les også: Jan Helge Andersen i avhør: NRK-journalist oppfordret til å ta kontakt med advokat for å gå etter forfatter og Viggo Kristiansens forsvarer

Konflikten mellom Sjødin og Tronsrud skal ha eskalert de aller siste dagene. Etter en e-postkrangel skal Sjødin for alvor ha tenkt på å trekke seg som advokat for Kristiansen. Stjerneadvokaten sendte fredag like over klokken 07.33 følgende e-post til Tronsrud:

«Jeg har sett ditt svar, Mikkel, men det endrer ikke min oppfatning. Når man åpenbart ønsker å skape problemer for en kollega og samarbeidspartner, og drar det via andre for å trekke dem ned, og i tillegg sender kopi til Viggo, så er det en holdning jeg ikke aksepterer.

Jeg reagerer kraftig på at det er lekket e-poster fra en intern gruppe til TV 2, lekkasjer som passer til giverens formål. Det er å bringe konflikt ut i media. Jeg har ikke fått henvendelse fra TV 2 hvilke ubehagelige e-poster jeg har fått.»

Les også: Viggo Kristiansen frikjent i Baneheia-saken – har fortsatt stort erstatningskrav mot seg

Nettavisen har ikke lykkes med å få tilgang på den forutgående korrespondansen i det Tronsrud fikk tilsendt fredag morgen.

Viggo Kristiansen ble orientert om at Sjødin trekker seg allerede torsdag forrige uke, ifølge Nettavisens opplysninger. Det har ikke lykkes å få kommentarer fra ham.

Les også: Viggo Kristiansen i rapport: – Jeg har ødelagt en annens liv på en stygg måte

– Lager ikke pakke og sender til media

Sjødin begrunner sin reaksjon overfor Tronsrud med at flere forhold mellom de to har skapt irritasjon, som til slutt ledet til at han trakk seg. Sjødin skal ha opplevd flere forhold som alvorlige, men det var mistanken om lekkasjer som fikk begeret til å renne over, hevder han.

Sjødin nevner ikke Tronsrud ved navn når Nettavisen tar kontakt og vil heller ikke kommentere e-posten han sendte fredag morgen.

– At dere har fått kopi av mine svar til Tronsrud var ikke intensjonen. Jeg bekrefter imidlertid at det jeg har skrevet er uttrykk for min oppfatning. Arbeider man i en gruppe er det min soleklare oppfatning at man tar uenigheter opp med vedkommende man mener har opptrådt uriktig, og ikke lager en «pakke» og sender det til TV 2, sier Sjødin til Nettavisen, og legger til:

– Jeg har aldri opplyst noen navn til aviser, heller ikke Nettavisen. At dere har fått tak i mitt svar til Mikkel Tronsrud har jeg ikke kontroll på. Jeg har opplyst at jeg har reagert på enkeltpersoners handlinger. Det mener jeg at jeg har rett til. Konsekvensen for det jeg opplevde som svært uriktige holdninger, var at jeg trakk med som advokat for Viggo Kristiansen, sier Sjødin.

SE VIDEO: Her ber riksadvokaten om beklagelse til Viggo Kristiansen

– Reagerer på handlinger

Tronsrud ønsker heller ikke å kommentere e-posten fra Sjødin eller den forutgående korrespondansen.

– Jeg kommenterer ikke interne e-poster i media. Nettavisen får spørre de som har lekket Sjødins e-post til dere, sier Tronsrud til Nettavisen.

SE VIDEO: Her kommer Viggo Kristiansen hjem for første gang på 21 år som fri mann

Les også: Fremmede forlanger at foreldrene beklager til Viggo Kristiansen

Nettavisen har retten en henvendelse til TV 2 i forsøk på å få klarhet i lekkasjepåstandene.

– TV 2 kommenterer verken upublisert materiale eller kildeopplysninger, skriver nyhetsredaktør Karianne Solbrække til Nettavisen.

Støttespiller: – Forstår ikke motivet

I Baneheia-saken har stjerneadvokaten jobbet sammen med flere støttespillere, de mest sentrale er Terje Helland, Eivind Pedersen, Halvard Sivertsen og altså Mikkel Tronsrud. Torsdag forrige uke gjorde Nettavisen kjent at advokater og støttespillerne har krevd det som tilsvarer millionbeløp for innsatsen med å få Kristiansen frikjent. Tronsrud kom inn i saken høsten 2018.

Les også: Foreldrene i Baneheia-saken fortviler: Får ikke vite når Stine Sofie ble drept

Tronsrud er overrasket over at Sjødin nå angriper ham etter å ha samarbeidet i mange år.

– Jeg er helt enig med Sjødin i at det ikke er greit å lekke interne forhold. Det er ikke jeg som har lekket interne e-poster til TV 2. At andre lekker e-poster, får jeg ikke gjort noe med.

– Dersom det ikke er deg som har lekket disse e-postene, hvem kan ha en slik agenda?

– Det vet jeg ikke. Jeg ønsker heller ikke å bidra til spekulasjoner rettet mot andre.

Les også: Baneheia-advokat reagerer: Politiet møter med ni personer under rettssaken med Viggo Kristiansen

– Har vært flere uenigheter

Tronsrud understreker med styrke at han på ingen måte har ønsket å ha noen konflikt i media.

– Det er ikke jeg som har laget denne konflikten i media. Jeg kan ikke forstå at noen er tjent med dette. Hvorfor det er blitt en mediesak får du spørre den som har lekket Sjødins e-post om.

SE VIDEO: Støttespiller jublet over at Viggo Kristiansen fikk saken gjenopptatt februar 2021

Tronsrud betegner forholdet til Sjødin generelt i Baneheia-saken som «bra», men at det har vært mindre kontakt etter at Kristiansen ble løslatt 1. juni 2021. Han bekrefter også at det har vært interne konflikter i årene han jobbet med Baneheia-saken.

– Gruppen har jobbet med saken i mange år. I løpet av den tiden har det naturligvis vært flere uenigheter om ulike spørsmål. Hva det har handlet om, er internt. Jeg synes det er synd at et langt samarbeid ender i en uforståelig konflikt. Selv om det har vært uenigheter langs veien, er min opplevelse at vi har jobbet godt sammen.

– Hver enkelt i gruppen har bidratt med ulike styrker, slik at vi sammen har oppnådd noe som nesten ingen trodde var mulig. Det burde være fokuset vårt nå. Slik jeg ser det er det ingenting i uenighetene mellom Sjødin og meg som ikke kunne vært løst over en god kopp kaffe, avslutter Tronsrud.