Gå til sidens hovedinnhold

Åse (90) venter fortsatt

Åse Løkser (90) får fortsatt ikke den hjemmehjelpen hun skal ha. Bydelen innrømmer at de bryter avtalene med de eldre.

GREFSEN: Åse Løkser har vedtak på to timer hjemmehjelp hver fjortende dag. 90-åringen forteller til Nordre Aker Budstikke at siden nyttår har den kommunale hjemmetjenesten ikke hatt tid til å innfri avtalen med henne.

LES OGSÅ: For dyrt å hjelpe Åse (90)

De ringer like før de skal komme og sier at de ikke har tid til å være her mer enn én time, med begrunnelse i sykefravær og at bydelen ikke har råd til å sette inn vikarer, sier Løkser oppgitt.

De kommer ikke gjennom det de skal, så jeg må be dem om å bare gjøre det mest nødvendige, sier hun.

Måtte vente en måned

I fjor høst skrev Nordre Aker Budstikke om at Åse Løkser og andre eldre fikk avlyst hjemmehjelpen sin, på grunn av sykefravær og vikarstopp i bydelen. Løkser måtte den gangen gå en måned uten hjemmehjelp.

Når vi har lite personell gjør vi en fortløpende vurdering av hver enkelt bruker. De som trenger hjelpen mest, får det uansett, sa daværende leder for hjemmetjenesten seksjon Kjelsås, Une Bonnevie Senhaje, i september.

Liv og helse skal alltid gå foran økonomien, og det skal tas inn vikarer der det anses som viktig og nødvendig, uttalte bydelsdirektør Mona Taasen samtidig.

Stramme rammer

Løkser reagerer nå på at bydelen fortsatt ikke har råd til å sette inn vikarer, i en tid der stadig flere blir arbeidsledige.

De burde se å få folk i arbeid, istedenfor at de skal havne på trygd, sier Løkser.

Edle Isachsen, leder i hjemmetjenesten seksjon Kjelsås, bekrefter at noen brukere kan ha opplevd redusert hjelpetid som følge av sykdom og bydelens økonomiske situasjon.

Dette er gjort istedenfor å avlyse besøket. Det er ikke mange som har opplevd dette, men det har forekommet, ja, sier hun.

Isachsen forteller at man gjerne får vite om sykdom om morgenen, og at det ikke alltid er lett å få tak i vikarer på kort varsel.

Vi har stramme økonomiske rammer vi må operere innenfor. Det er en utfordring, men jeg syns vi balanserer rimelig greit, sier Isachsen.

Bryter avtaler

Men brukerne får ikke innfridd vedtaket sitt hundre prosent når vi må gi dem noe mindre tid, sier Isachsen.

Hun understreker at hjemmetjenesten strekker seg så langt den kan for å unngå å avlyse besøk.

Men sykefraværet i hjemmetjenesten ligger på 9-10 prosent. Vi jobber med ulike tiltak for å få sykefraværet ned, men det er ikke til å komme fra at dette er et tungt fysisk arbeid, sier Isachsen.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter