Gå til sidens hovedinnhold

ASEAN drøfter Myanmar og Nord-Korea

Phnom Penh (NTB-AFP): De historiske reformene i Myanmar er et viktig tema på toppmøtet i den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN denne uken. Men uro over Nord-Koreas rakettplaner ventes også å prege samtalene.

Toppmøtet ble innledet i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh tirsdag. Utenriksministrene fra de ti ASEAN-landene roste ved innledningen av møtet søndagens valg i Myanmar, der fredsprisvinner Aung San Suu Kyi vant en plass i nasjonalforsamlingen, som fritt og rettferdig.

- Dette valget betyr at Myanmar kan bli et fullverdig medlem av verdenssamfunnet igjen, sa ASEANs generalsekretær Surin Pitsuwan. Uttalelsen tolkes ifølge nyhetsbyrået AFP som et signal om at sanksjonene mot landet snart kan bli opphevet.

Filippinenes utenriksminister Albert del Rosario sa at han og hans kolleger står samlet i sin fordømmelse av Nord-Koreas planer om å foreta en ny rakettutskytning. - Vi bør forsøke å påvirke nordkoreanerne til å avstå fra utskytningen, tilføyde han.

Nordkoreanerne har sagt at hensikten med utskytningen er å plassere en satellitt i bane rundt jorda. Men USA og dets allierte mener det dreier seg om en dårlig skjult utprøving av en bærerakett som kan brukes til militære formål. (©NTB)

Reklame

Best i test påskeegg 2021