RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ASEAN vil dempe spent forhold til Kina

Phnom Penh (NTB-AFP): Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN bør gi høyeste prioritet til å dempe det spente forholdet til Kina i Sør-Kinahavet, sier Kambodsjas statsminister Hun Sen. Han etterlyser et regelverk for området.

Utenriksministrene fra de ti ASEAN-landene samlet seg mandag til møte i den kambodsjanske hovedstaden Phnom Penh. Forholdet til Kina, som gjør krav på flere omstridte områder i Sør-Kinahavet, ventes å dominere samtalene på møtet.

- Å trygge den regionale freden og sikkerheten er helt nødvendig for den fortsatte velstanden innen ASEAN, sa Hun Sen i sin åpningstale. Han ba medlemslandene legge vekt på arbeidet for faste regler for opptreden i omstridte deler av Sør-Kinahavet.

Kina gjør krav på råderetten over storparten av Sør-Kinahavet, som krysses av viktige skipsfartsruter og antas å huse store forekomster av olje og gass. ASEAN-landene Brunei, Filippinene, Malaysia, og Vietnam har sine egne territoriale krav i området.

Kina skapte nylig harme i Vietnam ved å be om anbud på prøveboring i oljeblokker i omstridte deler av Sør-Kinahavet. USAs utenriksminister Hillary Clinton ba i helgen om at det må bli satt fart i arbeidet for retningslinjer for opptreden i regionen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere