I Vesten har de generelle rådene vært at alle unntatt helsepersonell skal avstå fra å bruke munnbind og ansiktsmaske som beskyttelse for koronaviruset. Et argument har vært at det er en mangelvare og at bruken skaper mer skade enn nytte.

Les også: Smittevernforsker: Munnbind hjelper ikke mot dødelig virus

Bilder og TV-bilder fra epidemien i Asia florerer imidlertid med mennesker som bruker ansiktsmaske og munnbind.

TV-produsent for CNN International, James Griffiths, skriver i en analyse på CNN at «Asia kan ha hatt rett når det gjelder koronaviruset og munnbind, og resten av verden er i ferd med å følge etter».

- I løpet av de neste ukene, hvis de ikke allerede har gjort det, vil myndighetene dine trolig begynne å gi råd om å bruke munnbind som beskyttelse mot koronaviruset, skriver han.

Myndighetene på Filippinene påbyr ifølge NTB bruk av munnbind for dem som beveger seg utendørs på hovedøya Luzon. Påbudet inngår som en del av landets smittevernstiltak for å stanse spredningen av koronaviruset.

Les kommentar fra Erik Stephansen: Legg vekk all prestisje, Høie, sett igang produksjonen nå

Hvem burde bruke munnbind?

Jörn Klein, som er førsteamanuensis i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, har tidligere vært skeptisk til at personer i allmennheten skal bruke ansiktsmasker eller munnbind som smitteverntiltak.

- Ting endrer seg hele tiden og vi burde få en smartere tilnærming i henhold til ansiktsmaskene. For det første er jo realiteten at vi ikke har et stort nok antall tilgjengelig. Hvorfor det er sånn, burde en type «22. juli-kommisjon» avklare etter krisen, sier Klein til Nettavisen.

- Ettersom vi har kun begrenset tilgang, er det viktigst å prioritere fordelingen av riktig type maske. Et forslag, og jeg legger vekt på at det kun er et forslag, kan være følgende, sier han.

- I Helsevesenet burde alle som jobber med aerosol-produserende inngrep i det minste bruke FFP2-maskene (filtrerende halvmaske). Det gjelder også alle som er i samme rom hvor et aerosol-produserende inngrep skjer, samt alle som jobber med risikogruppene og renholdere, sier Klein.

Aerosol er finfordelte partikler eller dråper som holder seg svevende i luften.

Når det gjelder bruk av munnbind i allmennheten, mener Klein det bør begrense seg til personer som er i kontakt med risikogrupper og dem som har luftveissymptomer.

- Jeg tror fortsatt at folk flest ikke skal bruke munnbind. Risikoen for å bli smittet ved å berøre seg selv, er altfor stor, sier han og henviser til en grafisk illustrasjon (ekstern lenke) som poengterer nettopp dette.

- De som har luftveissymptomer burde bruke maske. Men i mellomtiden har jeg endret min oppfatning angående mennesker som er i kontakt med personer i risikogruppen. Da kan det være fornuftig at folk som besøker sine 70 år gamle foreldre bruker maske etter ordentlig opplæring, understreker Klein.

Les også: Hva bør skje etter påske? Dette mener ekspertene

Nye opplysninger om spredning

I USA er det nå over 200.000 påviste smittetilfeller (høyest antall i hele verden) og over 4500 dødsfall. Nye opplysninger kan tyde på at smittede personer som er asymptomatisk (symptomfrie) bidrar til økt smittespredning i landet.

Ny data fra Island viser at 50 prosent av de som har testet positivt for koronaviruset, opplyste at de har vært symptomfrie, ifølge en islandsk lege CNN har intervjuet. Det amerikanske senteret for smittevern og smittekontroll (CDC) anslår at hele 25 prosent av de smittede kan være symptomfrie.

- Den informasjonen vi nå besitter, bekrefter i stor grad at et betydelig antall individer som er smittet, forblir symptomfrie. Det kan være så mange som 25 prosent, sier direktør for CDC, Robert Redfield, til allmenkringkasteren National Public Radio.

Amerikanske myndigheter og Verdens helseorganisasjon (WHO) har frarådet folk å bruke ansiktsmaske og munnbind. Nå vurderer WHO, amerikanske CDC og Det hvite hus en helomvending i rådene om munnbind og antyder nye retningslinjer om utbredt bruk av munnbind for allmennheten.

Les også: Ledigheten gir boligknekk: - Utenkelig at det ikke skjer

USA vurderer helomvending

USAs mest sentrale helserådgiver i koronaepidemien og direktør for National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Anthony Fauci, har tidligere denne uken uttrykt at et utvidet råd om munnbind er under sterk vurdering.

- Det som har hemmet oss tidligere, er at vi ville forsikre oss om at vi ikke tok fra forsyningen til helsepersonell som trenger dem. Men når vi kommer i en situasjon der vi har nok ansiktsmasker, mener jeg det vil bli en seriøs vurdering om å utvide rådene vedrørende bruk av ansiktsmasker. Vi er ikke helt der ennå, men vi nærmer oss, sa Fauci i et intervju med CNN.

- Faktum er at en person som kanskje kan være smittet, ønsker å hindre at andre blir smittet. Den beste måten å gjøre det på, er å bruke en ansiktsmaske. Kanskje det er måten vi må gjøre det på, sa han.

3 råd for bruk av munnbind

USAs helsedirektør Jerome Adams har tidligere frarådet allmennheten å bruke munnbind og ansiktsmaske fordi det skaper mer skade enn nytte. Nå som det er nye opplysninger om asymptomatisk spredning, sier Adams at det kan være aktuelt å endre på rådene.

Han tilbyr tre konkrete råd om hvordan man skal bruke maske eller munnbind.

- Hvis du skal ha på ansiktsmaske, så la være å berøre ansiktet, sier han i et intervju med NBC.

- Nummer 2. Hvis du skal bruke ansiktsmaske, ikke bruk N95-maskene og la heller helsepersonell som trenger dem få dem, sier han.

N95 er en type ansiktsmaske med filter som filtrerer bort minst 95 prosent av luftbårne partikler.

- Nummer 3. Selv om du bruker ansiktsmaske, betyr ikke det at du ikke trenger å holde avstand til andre. Det viktigste du kan gjøre nå er å forbli hjemme. Og vi vil ikke at folk skal gå rundt og tro «Ok, nå beskytter jeg ansiktet, så da er det greit å bevege meg rundt blant folk,» sier han.

Stor mangel på ansiktsmasker

WHO advarer imidlertid om at det er stor mangel på ansiktsmasker og munnbind på verdensbasis.

- De som er mest utsatt for viruset akkurat nå, er helsepersonell i frontlinjen som utsetter seg for viruset hvert sekund hver eneste dag. Tanken på at de ikke skulle ha masker, er forferdelig, sier direktør for WHOs helseberedskapsprogram, Mike Ryan, i en uttalelse.

Folkehelseinstituttet har foreløpig ikke råd om bruk av ansiktsmaske eller munnbind for allmennheten på sine temasider for koronautbruddet.