RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Asiatisk mareritt for dollaren

Sist oppdatert:
iMarkedet.no har snakket med ekspertene om dollarutviklingen. Skal dollaren opp
Siden nyttår har dollarkursen mot euro og norske kroner kommet tilbake. Fokus har dreid fra enorme underskudd i amerikanske budsjetter (twin deflict) til en snarlig og forhøyet renteoppgang i amerikanske styringsrenter.

Høyere renter i USA skal bety høyere valutakurs, tenker markedet og starter massive kjøp av dollars.

iMarkedet.no har snakket med sjeføkonom Kim Evjenth i Alfred Berg Norge om hva han forventer av dollaren fremover.

Kim Evjenth mener at dollaren har falt fra seg og at det er mange forhold som tilsier at den om ikke stige så veldig mye, så i alle fall stabiliseres mot euro.

– Mens dollaren har falt kraftig mot euro så har den vært forholdsvis stabil mot asiatiske valutaer, så Asia vil ta over endel av presset.

Nye skatteregler i USA gjør også at det kan flagges hjem mer enn 300 milliarder dollar som multinasjonale amerikanske selskaper har stående syltet ned i utlandet som følge av at det ikke har lønnet seg å sende dem til USA. Et av Bush sine trekk for å tiltrekke kapital fra nettopp disse kildene er å ta en gunstigere skatt dersom selskapene flagger pengene hjem.

Dette mener Evjenth vil kunne være til fordel for dollaren og gjøre at valutaen vil få et gulv. Det er ikke helt bestemt på hvilke vilkår amerikanske selskaper skal få skattelette dersom de flagger hjem sin kapital.

Drakamp

Senior valutaanalytiker Eirik Larsen i DnB Nor Markets sier til iMarkedet.no at han er litt gretten om dagen. Han har vært svært negativ til dollarkursen, og mener at man ikke tar hensyn til de strukturelle problemene i amerikansk økonomi når man kjøper opp dollaren i disse dager.

- Det pågår en drakamp i valutamarkedet mellom strukturelle og fundamentale utviklingstrekk, sier Larsen og mener at markedet for øyeblikket ser mest på renteoppgang og konjukturelle utviklingstrekk som handlingsparameter. Når fokus veksles og markedet ser på de strukturelle problemene er bildet et annet og dollaren selges ned.

- Det vi ser nå er at dollaren styrker seg som en korreksjon på de fallene som har vært. Men jeg ønsker å si til kundene mine at de strukturelle problemene ikke er løst, og at de vil medføre en lavere dollar, sier Larsen til iMarkedet.no og ligger til at han mener risikoen er høy for at dollaren vil falle i 2005 og 2006.

Det eneste som er man kan stille spørsmålstegn ved i den sammenheng, mener Larsen, er om dollaren har falt nok mot euroen og om presset istedet vil komme mot asiatiske valutaer.

Asia

Larsen trekker frem at flere asiatiske valutaer har fastkurs-regimer mot dollar, og at disse må det løses opp i. Først og fremst vil dette gjelde kinesisk valuta. Dersom det kommer liberalisering av disse fastkurs-regimene vil det føre til en styrking av asiatiske valutaer på bekostning av dollar.

Dette vil også gjøre japanerne i stand til å takle en noe sterkere yen mot dollar, siden deres konkurrenter i Kina og Sør-Korea også vil ha en svakere dollar å forholde seg til.

Larsen trekker også frem at yen da vil styrkes mot euro, en kurs som vil være viktig å følge med på fra for europeiske eksportbedrifter.

- For eksempel vil europeiske bilprodusenter da forbedre sin konkurransekraft mot japanske bilprodusenter, sier Larsen til iMarkedet.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere