Ask tok taket

Foto: Kari Frøyland (Lofotposten)

Taket på ferdighytta til Johnny Fredheim på Gravdal måtte gi tapt for Ask tirsdag formiddag.

26.01.10 22:39

Stormen er i ferd med å slå inn over Lofoten for fullt.

Silotaket til Frank Grundstad på Grundstad i Vestvågøyy tålte ikke Ask - og flere takplater fløy av gårde.

- Stormen har revet av tre-fire plater på silotaket, som er en del av fjøset. Flere er løs og derfor har veivesenet stengt E10 forbi her, forteller Frank Grundstad på Grundstad til Lofotposten.

Det var i tretiden tirsdag at stormen fikk tak i fjøsbygget. Da hadde vinden økt på siden formiddagen og både Grundstad og nabo litt lenger bort, Jorid Marie Kristoffersen, slår fast at "han" er sterk i kastene.

Har du foto? Mail: vaktsjef@nettavisen.no Husk å sjekke: Ditt vær her!

- Vinden er veldig sterk
- Vinden er veldig sterk i kastene. Jeg merker det godt på huset, det knaker, forteller Kristoffersen.

Vinden er fortsatt sterk og Grundstad kommer ikke til for å sikre taket.

- Det er så høyt at vi ikke kommer til, sier han. Nå håper han bare at folk holder seg inne og at det ikke løsner flere plater.

- Det jeg er redd er at de skal gjøre skade hos noen, sier han.

En politipatrulje har vært på stedet og operasjonsleder Hilde Rauken i Midtre Hålogland politidistrikt forteller at veien blir stengt inntil vinden løyer. Folk i området er nå bedt om å holde seg inne.

- Patruljen har vært på stedet og de har vært i nabohusene og informert om situasjonen. Vegvesenet har satt opp sperringer, forteller hun.

Brua over Gimsøystraumen er også stengt, og det er kø av lastebiler som er værfast. Alle fergene til og fra Lofoten er innstilt. Hurtigruten sløyfer Lofoten i dag, og ekspressbussen mellom Leknes og Narvik er også innstilt.

Les også: Beboere evakuert grunnet rasfare i Klæbu

- Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre
I 10-tida tirsdag tok stormen også taket på hytta, som sto inntil Johnny Fredheims hus på Åsen mellom Sund og Gravdal.

Hytta ble kjøpt ferdigmontert i fjor høst, og ble brukt som lagringsplass. Fredheim var selv på arbeid da taket for, og fikk beskjed via en nabo.

- Jeg skal hjem nå og tømme hytta for ting. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med taket foreløpig. Enten må jeg sikre det, eller rive det sund, sier Fredheim til Lofotposten.no.

Ifølge naboen som varslet er det mange år siden vinden har vært så kraftig i området.

Skal herje i ett døgn
Stormen «Ask» skal herje over Nord-Norge i ett døgn.

Har du bilder av stormen? Send til vaktsjef@nettavisen.no

- Vinden er økende allerede nå, og fra midt på dagen og utover ettermiddagen vil det blåse opp til storm i Lofoten, sier Jakob Inghammar i Storm Weather Center, til Nettavisen tirsdag.

Han synes det er vanskelig å si noe om hvor store ødeleggelser stormen kan forårsake, men understreker at det vil blåse reelt, og at det spesielt er viktig å passe på løse gjenstander.

- Det kan selvfølgelig også bli skader på en del hus, tak kan for eksempel blåses i stykker, dersom de ikke er i stand til å stå imot.

Sjekk været der du bor

100 evakuert
Ifølge NRK.no er rundt 100 personer på Nordset i Klæbu evakuerte på grunn av fare for kvikkleireras.

- Jeg er nå i huset for å hente ut papirer, pass, fødselsattester og malerier. Vi vet ikke når vi får flytte tilbake, sier Tor Hatlen, som er en av de evakuerte til NRK.

- Bli innendørs
Så langt folk har mulighet til det, anbefaler meteorologen at en holder seg innendørs utover ettermiddagen. I tillegg advarer han mot vanskelige veiforhold for bilister.

- Dersom man kan, bør man unngå å kjøre bil i ettermiddag og i kveld. Mye vind, i tillegg til at det vil komme en del snø, vil gi svært vanskelige veiforhold, sier Inghammar.

Han understreker at stormen vil bli svært kraftig, og at vinden kan ha en toppstyrke på opp til full storm.

Blåser innover Lofoten
- «Ask» vil ramme områder fra Lofoten og nordover. Nordland, Troms og Finnmark blir berørt av stormen, og verst vil den kanskje ramme kyst- og fjordstrøk, sier han til Nettavisen.

Men stormen vil også forflytte seg sydover. Ifølge Inghammar vil det også blåse kraftig langs kysten nord for Bergen, og nord for Stad.

- Her vil det blåse opp til sterk kuling. Vinden er også økende i disse områdene akkurat nå, og den kan merkes langs kysten nord for Stad. Men her vil det blåse i en helt annen skala, og langt i fra like sterkt som lenger nord, forteller Storm-meteorologen.

Minker i natt
«Ask» vekker dårlige minner hos mange som opplevde stormen «Narve» for fire år siden. Også den herjet i Nord-Norge, og forårsaket mange ødeleggelser. Men i motsetning av «Narve», som herjet i fire døgn, vil «Ask» gjøre seg ferdig allerede natt til onsdag.

- Vinden vil minke allerede i natt, og dreie vestover, sier Inghammar, og forklarer at vinden først vil stoppe i vestlige områder.

- Fronten går østover og vinden vil minke vestover.

«M/S Kong Harald» ligger værfast
«Ask» har allerede har været skapt problemer i trafikken.

Nordgående hurtigrute «M/S Kong Harald» ligger nemlig værfast i Kjøllefjord tirsdag morgen.

- «Kong Harald» vil etter planen gå sørover fra Honningsvåg onsdag morgen. Ellers går trafikken vår som normalt foreløpig. Dagen vil vise om vi må gjøre tilpasninger, sier kommunikasjonssjef Ragnar Norum i Hurtigruten til nordlys.no.

Se webkamera fra «Kong Harald» her

Se webkamera fra Trømsø her

I tillegg er Riksvei 98 over Ifjordfjellet midlertidig stengt tirsdag formiddag på grunn av uvær.

Det er dessuten kolonnekjøring over Båtsfjord- og Kongsfjordfjellet.

Her får du oversikt over veimeldingene

Flytrafikken går tirsdag morgen som normalt i Øst-Finnmark, og det er ikke meldt om store forsinkelser.

Her får du oversikt over flyforsinkelsene i Norge i dag.

Sterk kuling allerede
Stormsenteret befinner seg tirsdag formiddag rett nord for Jan Mayen.

Det rapporteres om stiv kuling i Båtsfjord og Berlevåg tirsdag morgen.

- Men allerede nå ser vi at det er sterk kuling på flere av fyrstasjonene våre langs kysten, sier Bård Fjukstad ved Vervarslinga i Nord-Norge, til Finnmarken.no.

Forrige gang meteorologene sendte ut ekstremvarsel i Øst-Finnmark, var nyttårsaften 2008.

En sjekk blant alle kommunene i østfylket viser at skolene holder åpent som normalt tirsdag, men i Lebesby oppfordres foreldre til å vurdere om ungene heller kan være hjemme.

- Barna bør holdes hjemme
- Foreldre i Kjøllefjord og Lebesby bes om å vurdere om barna skal til skolen tirsdagen den 26.januar. Barna i Dyfjord , Bekkarfjord og strekningen Ifjord – Kunes bør holdes hjemme, heter det på Lebesby kommune sine hjemmesider.

Sjekk været der du bor

Stenger skolen
Ved Ramberg Skole i Flakstad i Lofoten blir det ingen undervisning i dag på grunnen av stormen, og nærbutikken stenger tidlig på grunnen av uværet man har i vente.

Skolebussene i Flakstad har ikke gått på morgenen tirsdag grunnet uværet, og mange elever har derfor ikke kommet seg til skolen, skriver Lofotposten .

- Vi har tatt imot de elevene som har kommet, og de som vil får være her utover dagen. Mange har jo foreldre som er på jobb. Men det blir ingen undervisning i dag, sier inspektør Odd Claus Olsen ved Ramberg Skole til Lofotposten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Foto

Hvordan ser det ut når stormen treffer? Her ser du webkamera fra Leknes i dette øyeblikk.

Her kan du se webkamera fra Tromsø.

Må bruke sunn fornuft
Politiførstebetjent Ketil Steira ved Vest-Lofoten lensmansskontor og politiførstebetjent Lars Okkenhaug ved Svolvær Politistasjon ber folk bruke sunn fornuft når det blåser opp til full storm utpå dagen.

- Når metrologene advarer folk mot å oppholde seg utendørs, håper vi folk bruker fornuften og følger rådene, sier Steira og Oppenhaug.

Det er kommunene som utover dagen vi vurdere om det er nødvendig å sperre av områder som for eksempel moloene.

- Det sier seg selv at når vindstyrken kommer opp i 30 meter i sekundet og det advares mot å gå utendørs, er ikke moloene det lureste stedet å være. Vi vil vurdere utover dagen om vi skal sperre av moloene og eventuelt andre områder, sier teknisk sjef i Vågan Kommune, Svein Christiansen, til Lofotposten.

Blir oversvømmelser
NVE opplyser til Lofot-Tidende at regnværet tirsdag og onsdag gjør at det kan bli oversvømmelser fra Troms og sørover til Trøndelag.

Tirsdag ettermiddag og onsdag er det ventet regn under 500-1.000 meter i Troms, Nordland, Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag.

- Dette vil gi raskt økende vannføring i mange elver og bekker i området, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Som følge av økt vannføring blir det fare for oversvømmelser i elver og bekker. I bebygde områder er det risiko for lokale oversvømmelser som kan oppstå når is og snø tetter rør, sluk og andre avløpsveier.

Meldingene er imidlertid usikre både når det gjelder nedbørsmengder og temperatur, og NVE gjør oppmerksom på at det er usikkert om nedbør i indre strøk kommer som regn eller snø.

Har du bilder av stormen? Send til vaktsjef@nettavisen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.