Britiske luftfartsmyndigheter opplyste onsdag morgen at luftrommet over Skottland og Nord-Irland blir stengt fra klokka 07 lokal tid på grunn av askeskyen fra vulkanen ved Eyjafjallajökull på Island.

Samtidig heter det at skyen kan bevege seg videre sørover og føre til stengte flyplasser i deler av Storbritannia, melder AFP.

Ingen askesky over Norge
Norge er foreløpig ikke truet av den nye askeskyen. Forbudssonen ligger stabilt mellom Island og De britiske øyer, viser de siste kartene Luftfartstilsynet har lagt ut.

- Foreløpig går Norge klar av askeskyen, sier meteorolog Kristian Giskefoss ved Meteorologisk institutt til Nettavisen onsdag formiddag.

Flyforbud over deler av Storbritannia
I en melding onsdag fra Civil Aviation Authority (CAA) - britenes svar på Luftfartstilsynet - bekreftes det at deler av luftrommet over Skottland og Nord-Irland blir stengt fra klokka 07 lokal tid.

Se oppdaterte meldinger fra CAA her

SAS innstiller til Dublin
Flytrafikken til og fra Norge synes å være lite berørt av askesituasjonen på De britiske øyer. Ved Oslo Lufthavn Gardermoen er det ved 09-tiden normal trafikk. bekrefter informasjonssjef Jo Kobro overfor Nettavisen.

Markedssjef Silje N. Thoresen ved Moss lufthavn Rygge sier de så langt ikke har merket noe spesielt til flyforbudet i deler av Storbritannia.

SAS melder om innstilte avganger mellom Stockholm og Dublin, Dublin og Stockholm og Dublin-København i dag.

Disse lufthavnene stenger
Fra klokka 07 til 13 lokal tid må man ifølge CAA regne med at følgende lufthavner er stengt i Skottland og Nord-Irland:

Glasgow, Prestwick, Inverness, Stornoway, Benbecula, Tiree, Islay, Barra, Campbeltown og Derry (Nord-Irland).

Mellom klokka 13 og 19 forventes det at disse lufthavnene er stengt: Glasgow, Prestwick, Stornoway, Benbecula, Tiree, Islay, Barra, Campbeltown, og i Nord-Irland: Belfast International, Belfast City, Derry

Vulkanen mer aktiv
I en melding fra britiske Met Office tirsdag heter det at aktiviteten på vulkanen ved Eyjafjallajökull har økt. Det har også ført til askeskyen som nå igjen truer med å stanse britisk luftfart.

I prognosene fra tirsdag het det at askeskyen ville komme over nordlige og vestlige deler av britiske øyer, inkludert Skottland og Nord-Irland i løpet av onsdag. Ifølge meteorologene skal skyen så bevege seg videre sørover og påvirke vestlige deler av Storbritannia.

Se kart over flyforbudssonen onsdag her (Eurocontrol)

Se oppdatert prognosekart fra Luftfartstilsynet her