Gå til sidens hovedinnhold

Askeskyen har lagt lokk over Bergen

Svevestøvet kan være farlig å puste inn.

Målingen klokken 1500 viste en konsentrasjon av 411,5 mikrogram PM10 per kubikkmeter over Danmarks plass, skriver Bergensavisen.

PM10 er svevestøv. Askeskyen ligger nå som et lokk over Bergen.

- Svært høyt
- Dette er svært høyt. Jeg kan ikke huske at det har vært en så høy måling i Bergen, sier avdelingsdirektør for luftforurensing og støy i Folkehelseinstituttet, Per Schwarze.

- Det har vært høye konsentrasjoner av svevestøv over Kristiansand og Stavanger tidligere i dag. Det kan selvsagt være en feil med måleinstrumentene på Danmarks plass, men ting tyder på at det er askeskyen som fører til de høye konsentrasjonene av PM 10 i luften.

Les også: Asken går østover

Helsevernetaten har nå sjekket instrumentene på Danmarks plass.

Målingene er korrekte. Det har aldri blitt målt så høye verdier av PM10 på Danmarks plass, ifølge leder i Helsevernetaten, Ingvar Tveit.

Har du blitt rammet av askeskyen? Kontakt oss på vaktsjef@nettavisen.no

Steg voldsomt
Grensen for dårlig luftkvalitet ligger på 150 mikrogram per kubikkmeter PM10.

Klokken 1200 i dag viste målingene 42,7 mikrogram PM10.

Plutselig steg dette tallet noe voldsomt.

Klokken 1300 var det 323,3, klokken 1400: 374 og klokken 1500: 417.

- Biltrafikken har aldri ført til så store konsentrasjoner av PM10 på Danmarks plass. Dette var meget kraftige målinger, sier Ingvar Tveit i helsevernetaten.

Her kan du se spredningsberegningen på askeskyen fra Met.

Kan være farlig
Han har vært i kontakt med Folkehelseinstituttet. Det er usikkert hvor farlig det er å puste inn asken for personer med lungesykdommer og hjerte- og karsykdom Men de kommer med følgende melding på sine nettsider.

«Selv om friske mennesker ikke vil merke mer enn et forbigående ubehag, er det mulig at enkelte personer med lungesykdommer og hjerte- og karsykdommer vil reagere på forurensningen», skrev Folkehelseinstituttet i en pressemelding tidligere i dag.

På sidene til Norsk Institutt for Luftforskning , kan du få oppdatert informasjon om hvordan luftkvaliteten er i landet.

Konsentrasjoner over 250 ug/m3 med vanlig svevestøv vil kunne forverre helsen til personer i utsatte grupper, slik som lungepasienter og mennesker med hjerte- og karsykdom", skrev Folkehelseinstituttet i en pressemelding tidligere i dag.

Vervarslinga på Vestlandet bekrefter at målingene skyldes askeskyen.

Ved rådhuset ble det også meldt om dårlig luftkvalitet.

- Ingenting tyder på at det er noe galt med selve målingen. Den høye konsentrasjonen skyldes nok askeskyen, sier Dag Tønnesen i Norsk Institutt for Luftforskning.

Det er de som star bak nettsiden luftkvalitiet.info.

Siste måling viser en betydelig reduksjon av konsentrasjonen av PM10 på Danmarks plass. Nå er dette tallet 160,9. Dermed er fortsatt luftkvaliteten dårlig.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Ordinær flytrafikk
Norge har forløpig ikke blitt mye berørt av askeskyen. Avinor melder at den ordinære flytrafikken i fastlands-Norge vil gå som normalt fram til klokken 21.00 tirsdag kveld.

Tirsdag har det vært høy konsentrasjon med aske over nordlige deler av Storbritannia. Over 500 flyavganger er satt på bakken etter at deler luftrommet over landet ble stengt. Ifølge Eurocontrol, som styrer europeisk luftfart, kan sørlige deler av Norge, sammen med deler av Danmark og Sørvest-Sverige bli rammet av askeskyen.

Tirsdag kveld ble det klart at både SAS og Norwegian får lov å fly på steder i luftrommet hvor det er middels askekonsentrasjon, melder NTB.

SJEKK OM DITT FLY ER I RUTE

Norwegian

SAS

Widerøe

Sjekk trafikkstatus på flyplassene her

Oslo lufthavn Gardermoen

Svalbard lufthavn Longyearbyen

Avinors flyplasser

Følg flytrafikken direkte på Flightradar24

Kommentarer til denne saken