Askøybrua festet ulovlig

Foto: Roy Hilmar Svendsen (ibergen.no)

Driftsselskapet hadde ikke lov til å bruke bompenger til avslutnigsfesten, konkluderer vegvesenet.

(iBergen.no) 18.november i fjor feiret askøyværingene at broen endelig var nedbetalt etter 14 år med bompenger. Men egentlig var bompengeperioden over to dager før. For de to siste dagene med innkreving ble gjort for å kunne finansiere avslutningsmarkeringen til 8-900.000 kroner.

- Ikke lovlig
Flere askøyværinger irriterte seg kraftig på at de selv måtte spleise på avslutningsmarkeringen. Nå får de støtte fra Statens Vegvesen. I et brev datert 20.desember 2006, påpeker vegvesenet ulovligheten av pengebruken.

- Selskapet har helt klart ikke anledning til å finansiere avslutningsmarkeringen med bompenger, ifølge avtalen som er inngått mellom selskapet og Statens vegvesen. Dette ble også poengtert i et brev fra Vegvesenet til driftsselskapet i forkant av markeringen, sier Edvard Thonstad Sandvik ved Veg - og ferjeforvaltningen i Statens vegvesen til iBergen.no.

Men driftsselskapet på sin side er av en helt annen oppfatning. De hevder i et brev at kostnader til en eventuell avslutningsmarkering ikke er nevnt i hovedavtalen mellom vegvesenet og selskapet.

- Hva skjer videre i denne saken?
- Vi skal nå gå igjennom saken og vil komme tilbake med en reaksjon når saken er ferdigbehandlet i løpet av måneden.

Sandvik sier til iBergen.no at det foreløpig er vanskelig å se for seg noen reaksjonsformer siden driftsselskaper er oppløst. Dessuten er dette en helt ny type sak for vegvesenet.

- Vi har ikke vært borti tilsvarende saker før og kan derfor ikke si hva som kan bli utgangen av saken. Men det som har vært vanlig er at pengene som er til overs, blir brukt til riksveianlegg i nærliggende områder, sier Sandvik.

Ser også på andre forhold
Askøybrua AS har også tidligere blitt beskyldt for å bruke store pengebeløp til styrehonorarer, reiser og middager. En gjennomgang som Nettavisen gjorde av bompengeselskapene i desember 2004, viser at de fleste driftsselskapene har «svin på skogen». Flere selskaper hadde til dels store utgifter til blant annet til hotellregninger. Ett av selskapene hadde brukt 52.000 kroner på hotell uten å kunne begrunne regningen. Et annet selskap fikk påpakning etter at styrets leder med ektefelle var på USA-reise uten noen begrunnelse.

Askøybrua As var ett av selskapene som den gang fikk anmerkning for uregelmessige og uheldige forhold.

- Vi kommer til å ta en gjennomgang av alle forhold når vi nå skal ha saken opp til behandling. Noe mer vil jeg ikke kommentere, sier Sandvik.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.