RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
VIL IKKE BETALE SAKSOMKOSTNINGER: Forfatter og journalist Åsne Seierstad har hatt stor suksess med boken «Bondehandleren i Kabul».
VIL IKKE BETALE SAKSOMKOSTNINGER: Forfatter og journalist Åsne Seierstad har hatt stor suksess med boken «Bondehandleren i Kabul». Foto: Claudio Bresciani (NTB scanpix)

Åsne Seierstad anker til Høyesterett

Sist oppdatert:
– Jeg forstår ikke hvorfor Høyesterett skal plages med noe som må være en bagatell for Seierstads store pengebinge, sier advokat Per Danielsen.

Den norske forfatteren og journalisten Åsne Seierstad fikk massive salgstall og mye oppmerksomhet da hun ga ut boken «Bokhandleren i Kabul» i 2002.

Etter dette har familiemedlemmer av bokhandleren saksøkt Seierstad uten å vinne fram. 

Fikk redusert kravet

Bokhandleren har selv saksøkt henne for en halv million kroner, men for at saken skal komme opp har Shah Muhammad Rais måttet garantere en økonomisk sikkerhet.

Borgarting lagmannsrett redusert kravet til sikkerhet fra 500.000 til 300.000 kroner, og bokhandleren vant ankerunden med saksomkostninger.

Les også: Bokhandleren vant fram i lagmannsretten

Rais ble tilkjent over 20.000 kroner i saksomkostninger.

Seierstad og forlaget Cappelen Damm har anket saksomkostningene til Høyesterett. De mener at bokhandleren skal bære sine egne omkostninger.

– Seierstad bruker triks for å strupe bokhandleren

Dette er skivebom mener Shah Muhammad Rais' advokat.

– Jeg forstår ikke hvorfor Høyesterett skal plages med noe som må være en bagatell for Seierstads store pengebinge som hun har opparbeidet seg ved grovt å utnytte bokhandleren og hans familie, sier advokat Per Danielsen til Nettavisen.

Advokaten viser til at Høyesterett behandler bare prinsipielle spørsmål.

REAGERER PÅ ANKE: Shah Muhammad Rais' advokat Per Danielsen.

– Seierstad bruker ethvert triks for å strupe bokhandleren økonomisk, og det står ingen respekt av hennes aksjon for å hindre en relativt sett lite bemidlet persons rett til å få prøvet sin sak for retten, fortsetter advokat Danielsen.

Boken som det krangles om ble skrevet etter at Seierstad hadde bodd hos bokhandlerfamilien. Rais mener Seierstad krenket familiens privatliv da forfatteren omtalte familien i boka.

Etter utgivelsen saksøkte Rais' kone Seierstad, en sak hun vant i tingretten, men tapte i lagmannsretten. Anken til Høyesterett ble nektet fremmet. Denne saken er klaget inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Rais' kone skylder forlaget og forfatteren saksomkostninger fra Høyesterett.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få kommentar fra advokat Cato Schiøtz, som representerer Åsne Seierstad og forlaget Cappelen Damm.

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere