RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Assad bekrefter at han vil fjerne kjemiske våpen

(AP/NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Moskva (NTB-AFP): Syrias president Bashar al-Assad bekrefter på russisk TV at han vil avvikle sine kjemiske våpenarsenaler.

I et intervju med den russiske TV-kanalen Rossiya 24 torsdag sier han at Syria skal sende de nødvendige dokumenter til FN for å undertegne det internasjonale forbudet mot kjemiske våpen.

I intervjuet avviser han at amerikansk press ligger bak beslutningen om å sette de kjemiske våpnene under internasjonal kontroll, slik den russiske planen går ut på.

– Syria overleverer sine kjemiske våpen på grunn av Russland. Amerikanske trusler har ikke påvirket beslutningen, sier han til Rossiya 24. Kanalen gir ikke flere detaljer fra intervjuet, som de sier blir kringkastet «snart».

Russisk plan
Russland sendte tidligere denne uka en plan for å avvikle de syriske kjemiske våpnene til USA for å avverge et amerikansk straffeangrep mot Syria.

I henhold til planen, som USAs og Russlands utenriksministre skulle drøfte i Genève torsdag, skal Syria først undertegne forbudet mot kjemiske våpen.

Deretter skal Syria opplyse hvor arsenalene befinner seg, slippe til internasjonale inspektører og til slutt godta at våpnene destrueres, muligens av Russland og USA i fellesskap.

Kerry har med seg et stort team med eksperter på kjemiske våpen til møtet med Lavrov, der USA vil sikre seg at Assad mener alvor. Lavrov selv uttalte under et besøk i Kasakhstan onsdag at han er optimist.

Intenst diplomati
Før torsdagens Genève-møtet har det vært et intenst diplomatisk spill for å avverge et varslet amerikansk straffeangrep etter at Syria er beskyldt for å stå bak et angrep med kjemiske våpen utenfor Damaskus 21. august.

Onsdag kveld møttes FN-ambassadørene til de fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet for å drøfte ideer for å få kontroll over Syrias kjemiske våpen, samtidig som Frankrike la fram et utkast til FN-resolusjon med et ultimatum til Syria om å oppgi de kjemiske våpnene eller risikere et angrep.

Samtidig advarte Russlands president Vladimir Putin i et innlegg i New York Times USA mot å iverksette militære angrep fordi det bare ville resultere i at krigen blir trappet opp og kanskje spredt til hele regionen.

Nei fra opprørere
De syriske opprørerne avviser et russisk forslag om å sette Syrias kjemiske våpen under internasjonal kontroll.

Salim Idriss, som leder de vestlige-støttede opprørernes øverste militære råd, sier på et videoopptak som ble lagt ut sent onsdag, at de fullstendig avviser det russiske initiativet.

Flankert av fire andre opprørsledere sier Idriss at det ikke er nok å fjerne de kjemiske våpnene, men at den ansvarlige for våpnene også må stilles for Den internasjonale straffedomstolen i Haag. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere