RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Assad har bestilt 50 kampfly

Foto: SANA (Reuters)
Sist oppdatert:
Den russiske våpeneksporten til Syria fortsetter.

Russland forsyner Bashar al-Assad med våpen, og presidenten har lagt inn bestilling på 50 kampfly. Saudi-Arabia og Qatar vil hjelpe opprørerne. Det går en strøm av våpen til begge sider i den syriske konflikten.

Kamper i hovedstaden
Natt til mandag brøt det ut kamper mellom opprørere og regjeringssoldater i Syrias hovedstad Damaskus, melder NTB.

Sammenstøtene fant sted i den vestlige bydelen al-Mezze, som vanligvis er strengt bevoktet. Lokale innbyggere fortalte til nyhetsbyrået Reuters at de kunne høre maskingeværild og panservernraketter som eksploderte.

- Sikkerhetspolitiet har stengt flere sidegater, og gatelysene er slukket, forteller en kvinne som bor i området, ifølge NTB.

Foreløpig er det ikke kommet opplysninger om sårede eller drepte i sammenstøtet mellom regjeringssoldatene og opprørsgruppen Den frie syriske hær i al-Mezze.

Mandag morgen meldes det at minst tre eksplosjoner har rystet Damaskus, og det meldes om kamper også i andre byer.

Minst 67 personer skal ha blitt drept rundt om i Syria søndag, melder en aktivistgruppe ifølge CNN.

Lørdag ble 27 mennesker drept da to bilbomber eksploderte i Damaskus. Syria regjering legger skylden for angrepene på terrorister.

Fortsetter å selge våpen
Russland fortsetter å selge våpen til president Bashar al-Assad, melder NTB via AFP.

Assad har blant annet lagt inn en bestilling på 50 russiske kampfly som skal leveres i løpet av året.

En ny rapport fra det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI forteller at Syria importerte nær seks ganger så mange våpen i perioden 2007 til 2011 som i de fem foregående årene. Russland sto for 72 prosent av forsyningene.

Blant leveransene var det blant annet luftforsvarssystemer som ikke har noen direkte nytte når det gjelder å slå ned uroen i landet, men kjøpene har ifølge SIPRI-forsker Pieter Wezeman gjort Syria bedre i stand til å forsvare seg mot ytre angrep, melder internasjonale nyhetsbyråer ifølge Al Arabiya.

- Russland har overhodet ikke vist noen interesse for å stanse eksporten. Det er lagt inn flere ordrer på våpen som produseres i Russland nå, sier Wezeman.

Vil hjelpe opprørerne
Mens russerne fortsetter våpensalget til Assad, har Saudi-Arabia og Qatar tatt til orde for at opprørerne i landet må få våpen. Opplysninger fra anonyme kilder tyder på at saudierne allerede har begynt å frakte inn militært utstyr til opprørsgruppen Den frie syriske hær.

Dermed går det en strøm av våpen inn til begge sider i den syriske konflikten, som gradvis ligner mer på en borgerkrig.

Norge støtter ikke våpensalg til opposisjonen i Syria. Men avgjørelsen er ikke enkel, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ifølge NTB. Han har uttalt at det er problematisk å nekte opprørerne militær støtte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere