Assad vil ha ett år på seg til å ødelegge våpen

Foto: (SANA / Reuters / NTB scanpix)

Det vil ta rundt ett år og koste milliardbeløp å ødelegge Syrias kjemiske våpen, sier landets president Bashar al-Assad. Han benekter at hans styrker har drept hundrevis av mennesker med slike våpen.

Washington (NTB-Reuters-DPA): I et intervju med den amerikanske fjernsynskanalen Fox News sier Assad at hans regjering vil uskadeliggjøre de kjemiske våpnene, men at dette ikke er gjort i en håndvending. Det vil ta ett års tid og koste rundt en milliard dollar (5,8 milliarder kroner), mente han.

- Jeg tror dette blir en teknisk svært krevende operasjon, og den vil koste mange, mange penger, sa Assad.

- Hvis den amerikanske regjeringen er villig til å betale for dette, og å ta ansvaret for å hente de giftige stoffene til USA, så hvorfor ikke, tilføyde han.

Benektet massakre
Assad benektet at hans styrker sto bak angrepet med kjemiske våpen i Ghouta utenfor den syriske hovedstaden Damaskus 21. august. Ifølge USA døde rundt 1.400 mennesker i angrepet, og FNs våpeninspektører mener de ble drept av nervegassen sarin.

- Historien slik den er blitt fortalt, henger ikke sammen. Den er ikke realistisk. Så nei, vi gjorde det ikke. For å si det kort og greit brukte vi ikke kjemiske våpen i Ghouta, framholdt Assad som snakket engelsk i intervjuet med Fox News.

Assad fastholdt også at det ikke raser noen borgerkrig i Syria. Han hevdet at landet er angrepet av titusener av jihadister – tilhengere av islamistisk hellig krig – som er allierte med terrornettverket al-Qaida.

«Ikke borgerkrig»
- Det vi opplever, er ikke en borgerkrig. Det vi opplever er krig, det er en ny type krig, sa den syriske presidenten, som hevdet at islamistiske geriljasoldater fra 80 land har sluttet seg til det angivelige angrepet mot hans regime..

Han innrømmet at det i begynnelsen var syriske opprørere som kjempet mot hans styrker. Men Assad hevdet at kampen nå er overtatt av al-Qaida, og tilføyde at det islamistiske terrornettverket finansieres fra utlandet.

På spørsmål fra Fox News om han har et budskap til Barack Obama, svarte Assad at den amerikanske presidenten bør la være å true Syria. Obama bør heller lytte til fornuften i sitt eget folk, framholdt den syriske statssjefen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.