*Nettavisen* Nyheter.

Assange søker frihet i hjemlandet Australia

Sydney (NTB-AFP): Et nytt WikiLeaks-parti skal være veien ut av politisk asyl for Julian Assange som har sittet i asyl i London siden august.

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange mener en plass i det australske overhuset vil frigjøre ham fra asylsituasjonen.

Etter at britisk Høyesterett i mai i fjor slo fast at Assange skal utleveres til Sverige, hvor han er anklaget for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner, har Assange søkt politisk asyl hos Ecuadors ambassade i London.

Assange etterforskes også i USA etter å ha publisert hemmeligstemplede dokumenter, og frykter å bli utlevert til USA dersom han først blir utlevert til Sverige.

Nå mener han å funnet veien ut av asyl. I et intervju med en australsk nettside forteller han om sin plan for å komme seg til hjemlandet Australia: Hans håp er nå å bli valgt inn i det australske senatet under valget i september. Han mener at USA da vil droppe sin etterforskning rundt Assange for å unngå en internasjonal diplomatisk krangel, og at Storbritannia vil følge etter. Han mener at ingen er interessert i en stillingskrig mellom Storbritannia og USA i denne saken.

Planen er å lansere et WikiLeaks-parti foran neste valg. Assange, som er født i Queensland, vil stille til valg i staten Victoria, og han er fortsatt en populær mann i hjemlandet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.