*Nettavisen* Nyheter.

Assange varsler slipp av flere millioner dokumenter

London (NTB): WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange sier at varslernettstedet skal publisere flere millioner dokumenter i 2013 som vil påvirke «ethvert land i verden».

Assange, som talte fra balkongen på den ecuadorianske ambassaden i London hvor han har søkt tilflukt fra britisk politi de siste seks månedene, sier at han nekter å la seg kue.

Rundt 80 tilhengere samlet seg utenfor ambassadebygget i Knightsbridge for å høre på 41-åringen, skriver BBC. Noen av de oppmøtte holdt stearinlys, og Assange sa at 2012 hadde vært et stort år for WikiLeaks.

Sist han snakket fra balkongen var i august etter at Ecuador kunngjorde at Assange ville få politisk asyl i landet - en avgjørelse som førte til diplomatisk splid mellom britiske, ecuadorianske, svenske og amerikanske myndigheter.

Assange er nemlig etterlyst i Sverige for å ha begått seksuelle overgrep mot to kvinner. Men om han drar til Sverige for å bli avhørt, frykter han å bli utlevert til USA, der han risikerer å bli stilt for retten som følge av at WikiLeaks har publisert hundretusener av hemmeligstemplede amerikanske dokumenter.

Og til Ecuador, hvor døren står åpen, kommer han seg trolig ikke. Britisk politi har gjort det klart at han vil bli pågrepet i det øyeblikket han forlater ambassaden for å ta seg til flyplassen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.