Romfartsorganisasjonen vil sende et romfartøy inn i en asteroide for å endre objektets bane. Manøveren blir sett på som en avgjørende prøve på vår evne til å stoppe kosmiske objekter fra å ødelegge livet på jorda.

Romskipet Double Asteroid Redirection Test ( Dart ) ble skutt opp fra California i november i fjor. Det nærmer seg raskt målet, som romskipet vil treffe med en fart på rundt 23.000 kilometer i timen.

Verken den lille månen Dimorphos eller storebroren den går i bane rundt, Didymos, utgjør noen trussel når paret passerer sola, på det nærmeste over 11 millioner kilometer fra jorda.

Men eksperimentet er av Nasa ansett som viktig å gjennomføre før et faktisk behov melder seg. Hvis alt går etter planen, skjer sammenstøtet klokka 1.14 natt til tirsdag. Kollisjonen mellom romfartøyet, som er på størrelse med en bil og asteroiden som er 160 meter lang, kan følges på Nasa.

Ved å treffe Dimorphos, er håpet å skyve den inn i en mindre bane, og kutte ti minutter av tiden det tar å kretse Didymos.

Lykkes dette blir det som er forsøkt i science fiction-filmer som «Armageddon» og «Don't Look Up», virkelighet.

Ekspertene ser tydelige tegn i okkuperte områder: – Veldig alvorlig