AstraZeneca har oppdatert dataene om hvor godt legemiddelselskapets koronavaksine virker og sier nå den er 76 prosent effektiv mot symptomatisk sykdomsforløp.

Det er en nedjustering fra 79 prosent, som var tallet AstraZeneca opplyste om mandag i forbindelse med en amerikansk fase 3-studie.

Studien viste at AstraZeneca-vaksinen er trygg og effektiv, men USAs nasjonale institutt for allergier og infeksjonssykdommer (NIAID) påpekte at AstraZeneca kan ha levert ufullstendige data om koronavaksinens effektivitet.

Det uavhengige forskningspanelet DSMB var også bekymret for om AstraZeneca kan ha inkludert utdatert data fra forsøket, som igjen kan ha ført til en «ufullstendig oversikt over effektdataene», ifølge NIAID.

– De positive resultatene på høyt nivå fra den primære analysen av fase 3-studien av AZD1222 i USA bekrefter vaksineeffekten i samsvar med den midlertidige analysen som ble offentliggjort mandag 22. mars, skriver AstraZeneca i en pressemelding.

De oppdaterte dataene viser at vaksinen fortsatt er 100 prosent effektivitet mot alvorlig sykdom. Vaksinen er dessuten 85 prosent effektiv mot å utvikle symptomatisk sykdomsforløp for personer over 65 år.

Selskapet sier de oppdaterte dataene er levert til DSMB og utgjør grunnlaget for vaksinegodkjenning i USA. Det er det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet FDA og folkehelseinstituttet CDC som avgjør om vaksinen får bruksgodkjenning.

Les også: Sverige letter på innreiseregler for nordmenn

På pause i Norge

I Norge ble AstraZenca-vaksinen satt på pause 11. mars etter melding om dødsfall etter vaksinering. FHI gikk samtidig i gang med et grundig arbeid sammen med Legemiddelverket for å utrede om det kan være en sammenheng mellom vaksinen og alvorlige bivirkninger med blodpropper, lavt blodplatetall og blødninger. Denne uken sa Folkehelseinstituttets Line Vold at det er for tidlig å si når de kan konkludere om videre bruk av AstraZeneca i Norge. FHI har tidligere sagt at de regner med å ha en vurdering klar i slutten av denne uken.

- Vi er avhengige av at vi får gått gjennom de dataene vi har veldig grundig før vi konkluderer og sier noe mer, svarte Vold på Nettavisens spørsmål tirsdag.

Les også: FHI bekymret: - Bydeler med smittetrykk på nivå med de hardest rammede landene i Europa

Har sett symptomer etter 14 dager

FHI har bedt alle som er vaksinert med AstraZeneca-vaksinen og som har vedvarende sykdomsfølelse, uvanlige blåmerker eller tegn til blødninger i huden eller andre tegn på alvorlig sykdom om å kontakte helsetjenesten for en vurdering. Pasientene med alvorlig blodpropp, blødninger og lave blodplater har fått symptomer innenfor 14 dager etter vaksinasjon, opplyses det på fhi.no.

Mens det er Legemiddelverket som er ansvarlig for markedsføringstillatelse av vaksiner i Norge, er det opp til Folkehelseinstituttet å vurdere hvilke vaksiner som skal brukes i koronavaksinasjonsprogrammet i Norge.