32.449 deltakere har vært med i en fase 3-studie av AstraZeneca, skriver legemiddelselskapet i en pressemelding mandag morgen.

Ifølge studien er vaksinen 79 prosent effektiv mot å utvikle et symptomatisk sykdomsforløp, 100 prosent effektiv mot alvorlig sykdom og gir ingen økt risiko for trombose - altså dannelse av en blodpropp, trombe, i en blodåre eller i hjertet.

21.583 av deltakerne (omtrent 2/3) mottok minst én dose av AstraZeneca-vaksinen, står det i rapporten. Den siste tredjedelen fikk en virkningsløs placebo-vaksine.

Les også: Her satte de flere vaksinedoser på én dag enn Norge har gjort i hele pandemien

– Nesten ingen mulighet til å oppdage

Legemiddelverket går mandag morgen langt i å antyde at studien er for liten til å kunne si noe om risikoen for blodpropp:

– I Norge er det cirka 130.000 som er vaksinert med AstraZeneca-vaksinen nå. Med seks alvorlige tilfeller i Norge så gir det en frekvens på en av 20.000 omtrent. Det betyr at for å skulle oppdage dette så må man ha ganske store studier. I mindre studier har man nesten ingen mulighet til å oppdage dette, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Nettavisen.

– Disse bivirkningene er såpass sjeldne at man ikke vil ha mulighet til å oppdage dem i vanlig utprøving av legemidler eller vaksiner. Disse vil man bare oppdage når vaksinen tas i bruk og man får inn meldinger om mistenkte bivirkninger.

Les også: Forsker bak koronavaksinen har positive kreft-nyheter

– Vi regner med at hvis du har en forekomst av en slik hendelse på en av 20.000 så må du ha en studie med 60.000 deltakere for å være sikker på å oppdage det, avslutter Madsen til Nettavisen.

– Ingen økt risiko

I rapporten står det:

«Vaksinen ble godt tolerert, og det uavhengige datasikkerhetsovervåkingsorganet (DSMB) identifiserte ingen sikkerhetsproblemer knyttet til vaksinen. DSMB gjennomførte en spesifikk gjennomgang av trombotiske hendelser [...]. DSMB fant ingen økt risiko for trombose eller hendelser preget av trombose blant de 21.583 deltakerne som fikk minst en dose av vaksinen.»

Over 32.000 personer har deltatt i studien, hovedsakelig i USA, men også i Chile og Peru.

Også EUs legemiddeltilsyn (EMA) og Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidligere understreket at vaksinen er trygg å bruke.

Funnene fra studien, der rundt 20 prosent av deltakerne var over 65 år, gir ingen indikasjon på at vaksinen gir dårligere beskyttelse hos eldre personer.

– Analysen bekrefter AstraZenecas covid-19-vaksine som en høyst nødvendig vaksinemulighet, og den gir grunn til å ha tillit til at voksne i alle aldre vil tjene på beskyttelse mot viruset, sier medisinprofessor Ann Falsey ved Rochester-universitetet, som er en av de ledende forskerne i studien.

To nye pasienter døde

Legemiddelverket meldte søndag kveld om ytterligere to dødsfall blant pasienter med blodpropp på Oslo universitetssykehus etter å ha mottatt AstraZeneca-vaksinen.

– Legemiddelverket kan ikke utelukke at disse tilfellene kan ha en sammenheng med AstraZeneca-vaksinen, skriver de i en pressemelding.

Norge satte vaksinering med AstraZeneca-vaksinen på vent etter meldinger om et sjeldent sykdomsforløp hos enkelte som hadde fått vaksinen. Fra tidligere hadde to personer som har fått vaksinen i Norge, dødd.

Det er ennå ikke påvist en sammenheng mellom de alvorlige tilfellene av blodpropp og vaksinen.

Madsen ønsker ikke å kommentere dødsfallene nærmere søndag, men bekrefter at flere av de fem som har vært innlagt på Oslo universitetssykehus med det sjeldne sykdomsforløpet, var helsearbeidere. Alle de fem innlagte var under 55 år, og tre av disse er nå døde.

Les også: Varsler massesøksmål mot AstraZeneca: – Vi er blitt lurt

AstraZeneca-vaksinen har fått grønt lys til videre bruk av EU. Mange land har gjenopptatt vaksineringen, mens andre sitter på gjerdet. Norge vurderer nå hva vi skal gjøre her til lands.

Legemiddelverket samarbeider med Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) for å gjennomgå lignende bivirkningsmeldinger i andre deler av Europa. Folkehelseinstituttet har signalisert at det vil komme en avgjørelse om hvorvidt vaksinen kan tas i bruk igjen i Norge i løpet av kommende uke.