Gå til sidens hovedinnhold

Astrid Sehl (33) er i sikkerhet etter bortføring

- Det vi vet er at de har gått mye, men om de har vært i en by eller har sovet ute, det vet vi ikke, sier Flyktninghjelpen.

Flyktninghjelpen kalte mandag ettermiddag inn til en pressekonferanse i forbindelse med frigivelsen av de fire hjelpearbeiderne som var bortført i Kenya.

Pressekonferansen startet klokken 13.

- De fire kollegaene våre er nå i sikkerhet, og i dette øyeblikk befinner de seg i et fly til Nairobi, sier Flyktninghjelpens generalsekretær, Elisabeth Rasmusson.

Rasmusson beskriver det som en gledens dag for Flyktninghjelpen og familiene til de bortførte.

Hun opplyser at en av de fire er den norske kvinnen Astrid Sehl (33). De tre andre er Steven Dennis (37) og Qurat-Ul-Ain Sadozai (38) fra Canada - og Glenn Costes (40) fra Filipinene.

- En av de fire har en skade i foten, sier Rasmusson. Sehl skal ikke være skadet.

- Vi vet ikke hvor de har vært, men de har vært inne på somalisk side av grensen, sier hun videre.

- Det vi vet er at de har gått mye, men om de har vært i en by eller har sovet ute, det vet vi ikke på nåværende tidspunkt.

- Vi vet ikke hva motivet har vært
Rasmusson beskriver frigivelsen som en redningsaksjon, men har ingen opplysninger om hvordan aksjonen har foregått.

- Det kommer til å påvirke vårt arbeid i fremtiden. Dette er jo en situasjon vi er nødt til å undersøke grundig, og å lære av, sier hun, og påpeker at de gjør slike sikkerhetsvurderinger kontinuerlig.

Hun sier at de også lørdag fikk melding om at de fire var frigitt, men først mandag fikk de altså dette bekreftet.

- Vi vet ikke hva motivet har vært, sier Rasmusson.

- Vi har ikke hatt kontakt med de som står bak, sier hun.

Generalsekretæren satt selv i en av bilene som ble angrepet, men kom seg i sikkerhet.

- Astrids familie er veldig lettet
- Hvilken reaksjon hadde Astrids familie?

- De har sagt til meg at de er veldig lettet, og veldig glade, sier kommunikasjonsrådgiver Rolf Vestvik i Flyktninghjelpen til Nettavisen.

Vestvik sier at familien selv ikke ønsker kontakt med media, og at alle henvendelsene skal rettes til Flyktninghjelpen.

- Hva tenkte du da du fikk beskjeden i dag?

- Jeg var veldig avventende. Vi fikk jo telefon på lørdag også om at de var frigitt, og det stemte jo ikke. Så jeg tenkte, ja vel, og så dro jeg på jobb. Jeg gikk til jobben uten glede, men da jeg fikk bekreftelsen var det en fantastisk stemning på kontoret, sier han.

Vestvik forteller at de fire ble kjørt noen mil med bilene som ble stjålet, før bilene ble forlatt.

- Så begynte de å gå et et veldig vanskelig terreng, over grensen til Somalia, sier han.

- Hvordan er de blitt behandlet?

- Ifølge de første rapportene har de fått nok vann og mat. De ble heller ikke utsatt for vold, men det kan vi ikke bekrefte ennå, sier Vestvik.

- Vi er også veldig, veldig triste
Samtidig som de er glade for frigivelsene, sier generalsekretæren at de er triste.

- Vi er også veldig, veldig triste, for vi har en kollaga som er drept og vi har som som er skadet på sykehus i Nairobi. De er i en stabil tilstand, sier Rasmusson.

Sjåføren Abdi Ali ble drept - og to lokalt ansatte kolleger ligger skadet på sykehus.

- Angrepet på Flyktninghjelpen i Dadaab blir stående som en tragisk hendelse for vår organisasjon, sier hun.

Hun sier de har vært i kontakt med familiene til de frigitte hjelpearbeiderne, som har bedt dem om å formidle følgende:

- Vi er blitt informert om at alle de fire savnede nå er funnet og er i sikkerhet. Vi ønsker å uttrykke vår takknemmelighet over all støtte, hjelp og omtanke vi har mottatt i denne vanskelige tiden. Samtidig går våre tanker til familie og venner av Abdi Ali, sjåføren som ble drept, og til de to skadde i kolonnen og deres familie og venner.

Utover dette ønsker ikke familiene å uttale seg.

- De ber nå om ro og om at alle pressehenvendelser går gjennom Flyktninghjelpen, skriver Flyktninghjelpen på sine nettsider.

Støre: - Jeg er glad og lettet
Utenriksminister Jonas Gahr Støre uttrykker glede over frigivelsene.

- Jeg er glad og lettet over at de fire hjelpearbeiderne fra Flyktninghjelpen nå er i sikkerhet. Jeg gleder meg med Flyktninghjelpen og alle deres medarbeidere over at denne saken nå er løst, sier Støre i en uttalelse.

- Jeg ønsker å rette en stor takk til kenyanske myndigheter som har bidratt til en løsning på saken. Jeg var i kontakt med den kenyanske utenriksministeren i går, mens etterforskningen fortsatt pågikk, og anerkjente kenyanske myndigheters innsats. Jeg vil i dag takke alle på kenyansk side for deres bidrag, sier utenriksministeren.

- Skutt i benet
Det var fredag at de fire hjelpearbeiderne ble bortført i flyktningleiren Dadaab, nær grensen til Somalia. Ifølge politiet skal en av de bortførte hjelpearbeiderne være norsk.

Politiet opplyste at to biler ble angrepet av en gruppe væpnede menn, og at en lokal sjåfør som jobbet for Flyktninghjelpen ble drept.

- Våre styrker har reddet de fire hjelpearbeiderne som ble bortført fra flyktningleiren i Kenya i en redningsaksjon i natt. De er friske og uskadd, sier oberst Abdullahi Moalim til Reuters.

Obersten kan fortelle at somaliske regjeringssoldater i Juber-regionen på grensen til Kenya søndag stanset en bil med forsyninger til gruppen som angrep flyktningleiren.

En talsmann for den kenyanske hæren forteller til lokale medier at en av hjelpearbeiderne skal ha blitt truffet i benet etter redningsaksjonen.

«Flyktninghjelpen er glade og svært lettet over å kunne bekrefte at våre fire kollegaer er funnet og frigitt. Familiene deres er informert. Flere detaljer kommer senere i dag», skrev Flykninghjelpen på sine nettsider tidligere mandag.

Reklame

Hva skjer dersom man vinner 925 millioner?