RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Astronauter ferdige med reparasjon av Hubble

Houston (NTB-AFP-AP): Amerikanske astronauter har avsluttet reparasjonen av Hubble-teleskopet. Nå er det i stand til å se dypere inn i kosmos enn noen gang tidligere - nesten tilbake til skapelsen av verdensrommet.

Håpet er at teleskopet skal være i drift i minst fem år til, og kanskje helt fram til 2019. Astronautene har satt på plass nye batterier og montert en ny sensor for mer presis sikting, i tillegg til annet nødvendig utstyr.

- Det er virkelig et fantastisk eventyr vi har vært med på. Et svært krevende oppdrag, sier astronaut John Grunsfeld, som mandag gjennomførte den siste romvandringen ved Hubble-teleskopet sammen med kollega Drew Feustel.

Teleskopet går i bane rundt jorda, og siden det befinner seg utenfor atmosfæren, tar den klarere bilder enn tilsvarende instrumenter på bakken.

Hubble kan registrere lys som har reist i mange milliarder år over enorme avstander i verdensrommet før det når fram til oss. Før reparasjonene kunne teleskopet se lys som oppsto om lag 800 millioner år etter big bang. Nå kan det se tilbake til 5-600 millioner år etter universets skapelse, ifølge beregninger gjort av forskere.

Den siste romvandringen varte i hele sju timer og to minutter, og mot slutten klarte Grunsfeld å dunke borti en av Hubbles antenner med ryggsekken sin. Heldigvis var antennen like hel etter sammenstøtet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere