*Nettavisen* Nyheter.

Astronauter ut i rommet med olympisk fakkel

Bajkonur (NTB-Reuters-AFP): Russland har skutt ut en romkapsel med tre romfarere om bord. Med seg har de fakkelen som neste år skal tenne den olympiske ilden ved vinterlekene i russiske Sotsji.

Sojuz-TMA-kapselen med russeren Mikhajl Tyjurin, japaneren Koichi Wakata og amerikaneren Rick Mastracchio som mannskap ble skutt ut fra rombasen Bajkonur i Kasakhstan tidlig torsdag morgen norsk tid. Kapselen er prydet med de olympiske ringene.

- Det er en stor dag og det var et imponerende syn, sa William Gerstenmaier som representerte den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA under oppskytningen. - Dette er ingen enkel sak og langt fra rutine, understreket han.

Av sikkerhetsgrunner var fakkelen for OL-ilden ikke tent under oppskytningen av kapselen som har kurs for den internasjonale romstasjonen ISS. Lørdag skal den være med når to russere på ISS, Oleg Kotov og Sergej Ryjazanskij, begir seg ut på romvandring.

Deretter blir fakkelen med på Sojuz-kapselen på tilbaketuren til jorda, som etter planen skal ende i Kasakhstan natt til mandag norsk tid. Den olympiske ild skal etter planen tennes i Sotsji ved Svartehavet 7. februar neste år. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.