RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Asyl-innspurt uten siste frist

Sist oppdatert:
Oslo (NTB-Jon Even Andersen og Steinar Schjetne): Samarbeidspartiene Venstre og KrF møtte til forhandlingsinnspurt om asylavtale med regjeringspartiene mandag, med et ønske om å bli ferdig i løpet av kvelden.

– Vi har ikke satt noen siste frist. Jeg håper vi blir ferdig i løpet av kvelden. Men det viktigste er at vi tar den tiden vi trenger for å komme fram til en avtale som er så vanntett som mulig, sa KrFs mann i forhandlingene Geir Jørgen Bekkevold på vei inn til Justisdepartementet mandag ettermiddag.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande la mer vekt på avtalens innhold enn framdriftsplan i forkant av det alle antok ville vil et sent møte:

– Det vanskeligste er å finne balansepunktet i avtalen. Det handler om at vi får gjort noe for asylbarna som vi er opptatt av, samtidig som Fremskrittspartiet får noe de er opptatt av. Der ligger den største utfordringen, sa hun.

Bekkevold fulgte opp og svarte kort «asylbarna» da han fikk spørsmål om hva som er viktigst å få avklart av det som gjenstår.

Presist

Målet med møtet som startet i Nydalen klokka 17 var å finne så presise formuleringer som mulig på de punktene som allerede ligger i samarbeidsavtalen om hvilken asyl- og innvandringspolitikk den blåblå regjeringen skal føre.

Høyres Ingjerd Schou ville ikke si noe om hva hun oppfatter som det vanskeligste i forhandlingene, som opprinnelig var ment å skulle være ferdig før jul.

– Det gjenstår å se. Den type spørsmål må vi ta i forhandlingsrommet, var hennes kommentar på vei inn til møtet der justisminister Anders Anundsen (Frp) er regjeringens representant.

Holdt på

Schou la ikke skjul på at det har tatt tid.

– Det er en konstruktiv tone, men jeg legger ikke skjul på at det har vært krevende. Det er ønskelig å bli ferdig i løpet av kvelden, for vi har jo holdt på en stund. Men aller viktigste er det at vi tar den tiden vi trenger, slik at vi kommer fram til en avtale alle er fornøyd med, eventuelt en avtale alle er like mye misfornøyd med, sa hun før møtets start.

Vil stramme inn

I forkant av innspurten sørget Frps Christian Tybring-Gjedde for å skru opp temperaturen da han i intervjuer mandag morgen ga beskjed om at han vil stemme mot en avtale i Stortinget dersom den ikke innfrir hans krav.

– Vi kan ikke ha et mindretallsdiktatur der to minipartier på 5 prosent bestemmer landets fremtid med hensyn til asyl og innvandring, sa han med adresse til Venstre og KrF.

Tybring-Gjeddes krav er at færre asylsøkere innvilges opphold, at det etableres lukkede asylmottak og at de som får avslag, sendes raskt ut. Han vil også ha en 24-årsgrense for familiegjenforening, noe som allerede er omtalt i samarbeidsavtalen.

– Jeg oppfordrer Tybring-Gjedde til å lese avtalen som han selv har stemt for, repliserte Skei Grande på vei inn til forhandlingsbordet.

Stridspunkter

Med utgangspunkt i samarbeidsavtalen synes det å være behov for å avklare hvor stort rom man skal gi til å utøve skjønn, blant annet på punktet om aldersgrense for familiegjenforening. Punktet som i størst grad trenger konkretisering, later til å være det som omfatter såkalte lengeboende asylbarn. Avtalen innebærer at dette skal gjøres gjennom en endring av lov eller forskrift, ifølge justisministeren.

Det handler blant annet om å tydeliggjøre hva som skal regnes som «barnas beste», det som i avtalen er blitt kalt «barnefaglig forsvarlig», og hvordan dette skal vektes mot såkalte «innvandringsregulerende hensyn». (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere