RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Asylbarn hentet tilbake til Norge

En mor og hennes to barn som er født i Norge, jente på fire (bildet) og baby på seks måneder, ble mandag tvangssendt fra Norge til Afghanistan.
En mor og hennes to barn som er født i Norge, jente på fire (bildet) og baby på seks måneder, ble mandag tvangssendt fra Norge til Afghanistan. Foto: Privat/Scanpix (fotomontasje)
Sist oppdatert:
Moren besvimte på flyet til Afghanistan, og barna gråt. Asylfamilien ble sendt tilbake til Norge samme kveld som Nettavisen skrev om dem.

Nettavisen skrev onsdag at en mor og hennes to døtre på seks måneder og fire år, ble tvangssendt til Kabul i Afghanistan på mandag. Det til tross for at justisminister Anders Anundsen (Frp) er hardt presset i asylbarn-saken.

Nå får Nettavisen bekreftet fra Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), at både moren og barna ble sendt tilbake til Norge sent onsdag kveld.

- Grunnen er uklar foreløpig. Jeg har ikke fått tak i familien, så jeg vet ikke hvordan de har det, sier rådgiver i NOAS, Kaija Skaare Lier, til Nettavisen.

Skaare Lier sier det er ganske sjelden at asylbarn blir hentet tilbake til Norge når de først er utsendt av landet.

PU bekrefter
Politiets Utlendingsenhet (PU) bekrefter også overfor Nettavisen at familien er tilbake på norsk jord.

- Jeg kan bekrefte at PU ikke fikk overlevert en afghansk familie ved ankomst til Kabul tidligere denne uken. PU er kjent med årsaken, men jeg kan ikke gi flere opplysninger på grunn av politiets arbeid, sier kommunikasjonssjef i PU, Cecilie Johansen, til Nettavisen.

- Vi har ikke hatt lignende tilfeller før. Dette er et engangstilfelle, sier Johansen.

Bakgrunn: - Moren har besvimt på flyet, og babyen gråter

Som Nettavisen skrev onsdag, var flyreisen ned til Kabul via Dubai svært dramatisk, ettersom moren besvimte om bord i flyet. Dermed ble eldstedatteren sittende hos noen andre passasjerer store deler av flyreisen, mens yngstedatteren, en baby på seks måneder, ble tatt hånd om av det som trolig var politi.

- Moren besvimte
Advokatfullmektig Ilham Hassan hadde bekjente om bord på samme fly som var vitne til opptrinnet.

- Da moren besvimte, ble eldstedatteren sittende sammen med andre passasjerer på flyet store deler av turen. Babyen på to måneder ble så vidt jeg vet ledsaget av politiet. Babyen gråt masse mens moren var bevisstløs, sa Ilham Hassan til Nettavisen.

(Rettelse: Babyen er ifølge NOAS seks måneder gammel).

NOAS ble fortalt av Utlendingsnemnda (UNE) at politiet hadde fått kontakt med mannlige slektninger av mor som skulle møte mor og barn på flyplassen i Kabul. Det er uklart om disse slektningene faktisk møtte opp på flyplassen.

- Strider med FNs retningslinjer
FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) stiller strenge krav til nettverk for asylsøkere som har blitt hjemsendt etter asylavslag. Det innebærer en forutsetning om at familien får en meningsfull støtte fra en relativ nær krets av mennesker der de blir tvangssendt, ifølge UNHCRs retningslinjer for beskyttelse av afghanske asylsøkere.

NOAS hevder småbarnsmorens nettverk ikke er kartlagt tilstrekkelig av UNE som har ansvaret for å avgjøre om returen vil være trygg.

- Etter det vi har forstått har ikke mor noe nær familie i Kabul, sa Skaare Lier.

Verken Utlendingsdirektoratet (UDI) eller UNE uttaler seg om enkelttilfeller til media.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere