Asylbølge mot Norge

Lampedusa flyktninger

Lampedusa flyktninger Foto: Alberto Pizzoli (Afp/Scanpix)

På fire år har utgiftene til innvandring økt fra 6,7 til 13,7 milliarder, og nå er en ny kraftig innvandringsbølge på vei.

I 2007 brukte staten 6,7 milliarder kroner på innvandring. I dag har Norge mer enn dobbelt sine utgifter, skriver Aftenposten. Årsaken er at Norge de siste årene har opplevd en enorm innvandring.

Siden 2007 er utgiftene til asylmottak mer enn tredoblet. I dag bruker vi 2,7 milliarder kroner årlig på mottak.

Barnevernet har doblet sine utgifter til mindreårige asylsøkere.

Politiets øket kostnader rettet mot innvandring er økt fra 266 til 461 millioner kroner.

Store indirekte kostnader
- I tillegg kommer store indirekte offentlige kostnader, for eksempel til sosialhjelp, helse, kriminalitet og andre offentlige ytelser. Hadde de rødgrønne innført strengere innvandringsregler, ville bildet vært helt annerledes. Danskene har klart det, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen.

Nå ruster Utlendingsdirektoratet seg for å ta imot en ny strøm av flyktninger. I mai opplevde UDI en 33 prosent økning i antall asylsøknader til totalt 859 saker. Flyktningene kommer fra Afrika.

Nettavisen har tidligere skrevet at UDIs egne beregninger viser at én asylsøker koster i gjennomsnitt 136.000 kroner. Bare i asylsøkerne i mai vil koste 117 millioner kroner.

Lange køer
- Det vi ser nå er at strømmen fra Nord-Afrika begynner å nå Norge, sier generalsekretær i NOAS Ann-Magrit Austenå.

- De fleste er fra Somalia og Eritrea, sier UDI-sjef Ida Børresen og forteller Aftenposten at Muammar al-Gaddafi passet på havområdet mellom Libya og Lampedusa. Når denne bufferen nå er svekket vil flyktninger lettere kunne bruke denne veien til Europa.

Økningen skjer samtidig med at det er lange køer av asylsøkere i Norge. 29.000 mennesker venter på svar på oppholdstillatelse. Halvparten har ventet i mer enn seks måneder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag