Gå til sidens hovedinnhold

Asyldebatten: - Det er tydelig at den norske venstresiden har våknet opp

Men Per Fugelli gir fortsatt Fremskrittspartiet knallhard kritikk for fremmedfiendtlighet og rasisme.

Kommentaren til Avisa Nordland-journalist Anne Grenersen om de mange politikerne og samfunnsdebattantene som tidligere kritiserte Frps asylpolitikk, men som nå har skiftet mening, er en av Nettavisens aller mest leste saker søndag.

Grenersen peker på innstrammingstiltak, grensekontroll og retur av mennesker uten beskyttelsesbehov som eksempler på meningsskiftet hun mener man nå ser.

Les hele innlegget her: Virkeligheten har innhentet selv de mest idealistiske

Per Fugelli, lege, professor i sosialmedisin og ivrig samfunnsdebattant, gikk tidligere i år ut og rettet en takk til Frp for å ha vært klare på at Norge må ha grenser.

- Det er tydelig at det norske folk og de andre partiene på den norske venstresiden har våknet opp. Det er begrensninger på hvor mange som kan komme, sier Fugelli til Nettavisen.

Gunnar Stavrum: Millioner på folkevandring

- Har bygget opp et giftig fiendebilde

- Jeg tror vi er et godt stykke på vei, og Frp fortjener en takk og respekt for at de har vært veldig klare på at vi må være et land med grenser. Vi kan ikke bare av snillhet og enfoldighet si velkommen til hele verden. Der har de vært tydelige og trofaste hele veien, sier Fugelli.

Han mener at det allikevel ikke må mistolkes dithen at man skal applaudere innvandrerfiendtligheten han sier Frp har kastet på det norske folk.

- Det må gå an å slå Frp på skuldrene for at de har vært tydelige på at vi må være et land med grenser, men samtidig slå dem på kjeften for innvandrerfiendtligheten deres.

- Så lenge Frp har eksistert, har de bit for bit bygget opp et giftig fiendebilde av asylsøkere og innvandrere. Er det noe vi ikke trenger nå, er det et negativt gruppebilde av dem som kommer. De som kommer må vi behandle med folkeskikk. Der har Frp noe å lære av oss, akkurat som vi har noe å lære av dem når det gjelder at Norge må være et land med grenser.

Vil ta opp fremmedfrykt og rasisme

Fugelli mener ikke at meningsskiftet på venstresiden og hos det norske folk betyr at Frp har hatt rett hele veien.

- Nei. Det de har stått for, som vi nå ser tydeligere enn før, er at vi er nødt til å ha en begrensning på antall mennesker vi slipper inn i Norge. Hvor stort dette antallet skal være, kommer det fortsatt til å være strid om.

Fugelli sier Frp fører en altfor streng politikk, og mener den riktige veien å gå er å være «rause, men ikke grenseløse».

- Samtidig må vi ta opp fremmedfrykten, og jeg vil si rasismen, Frp har stått for. Ja, vi må gi dem applaus for det de sier om at vi må være et land med grenser. Samtidig har de holdt på med fiendebildebygging av menneskene som kommer, avslutter Per Fugelli.

(Artikkelen fortsetter under)

Grensekontroll og innstrammingstiltak

Norge strammet tidligere denne uken inn grensekontrollen på alle ferger fra Sverige, Danmark og Tyskland i tillegg til å trappe opp grensekontrollen langs innfartsveiene til Norge.

Beslutningen er en følge av at Sveriges statsminister Stefan Löfven tirsdag uttalte at flyktningsituasjonen i Sverige ikke lenger kan håndteres og at det vil settes i gang tiltak for å redusere flyktningstrømmen.

Det var bred politisk enighet om å trappe opp grensekontrollen.

Les også: Høyre og Frp vil bytte ut penger med matkuponger

I begynnelsen av november varslet statsminister Erna Solberg (H) at det ville iverksettes nye tiltak for å skille mellom personer som har og ikke har beskyttelsesbehov.

Målet er å sende personer uten beskyttelsesbehov ut av landet raskere og i praksis betyr det at flyktninger uten beskyttelsesbehov kan returneres ved grensen.

Justis- og beredskapsdepartementet har gitt instruks til UDI og UNE om at asylsøkere med opphold i Russland som kommer til Norge, nå får avslag uten realitetsbehandling.

Omkring 100 asylsøkere er nå bortvist som følge av denne innstrammingen i november.

Les også: Flyktninger nektet å forlate Norge - satte seg ned på grensen til Russland

Og denne: Unge menn skal sjekkes grundigere enn andre asylsøkere

Kommentarer til denne saken